Hoeveel vakantiedagen heb ik?

04-05-2018

Elke medewerker heeft recht op vakantiedagen. Maar hoeveel heb je er eigenlijk per jaar?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Voor vakantiedagen is het onderscheid in soort vakantiedagen van belang. Je hebt wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar elke medewerker op basis van de wet recht op heeft. Het aantal vakantie uren bedraagt vier maal de overeengekomen arbeidsuren per week. Bij een fulltime dienstverband (van vijf werkdagen per week) heb je recht op vier weken vakantie: 4 x 5 dagen = 20 dagen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar je op basis van een toepasselijke cao recht op hebt. In de horeca, catering, (dag)recreatie en zwembaden cao, betreft dit een extra week bij een fulltime dienstverband.

Uren

Het aantal vakantiedagen dat je opbouwt is dus afhankelijk van het aantal uren/dagen dat je werkt.

Voorbeeld

Je werkt 24 uur per week. Dit aantal uren werk je over drie werkdagen van 8 uur. Het aantal wettelijke vakantiedagen dat je opbouwt is dan 4 x 3 = 12 dagen. Je kan dan vier weken vakantie opnemen. Omgerekend in uren is dit 96 uur aan vakantie. Een vakantiedag is waard het aantal dat je normaal op een werkdag aan het werk bent. In dit geval 8 uur.

Oproepkracht

Heb je een nul-urencontract? Dan is het mogelijk dat je bij jouw te ontvangen loon, maandelijks ook je vakantie uren krijgt uitbetaald. Dit heet een loon inclusief vakantierechten (vakantiedagen en vakantiegeld). Je kan dan wel vakantie opnemen, maar dit heb je dan al uitbetaald gekregen. Dit loon inclusief vakantierechten is alleen mogelijk wanneer je heel onregelmatig en weinig wordt opgeroepen.

Krijg je de uren niet meteen uitbetaald? Dan bouw net als ieder ander betaalde vakantie uren op. De berekening hiervoor is als volgt:

Je bouwt per uur (waarover je recht hebt op loon) 0,096 uur aan vakantie op. Deze opbouw bestaat uit:

Per gewerkt uur bouw je dus 0,096 uren aan vakantie op. Jouw gewerkte uren kun je met dat getal vermenigvuldigen.

Let op:

Alleen als er dus een van de eerder genoemde cao’s van toepassing is op jouw contract heb je recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Val je niet onder een van deze cao’s? Dan gebruik je voor de berekening de 0,0768 uren opbouw per uur.

Op dit bericht

Ik heb sinds 2013 geen vakantie-uren uitbetaald gekregen. Ik ben wel op vakantie geweest, maar die dagen zijn nooit genoteerd door de boekhouder van mijn werkgever en dus ook niet betaald. Kan ik die vakantie-uren alsnog laten uitbetalen? ik werk 25 uur in de week.

Beste C.J. Pietersen,

U heeft een e-mail ontvangen met meer informatie.

Groet,
FNV Catering

Goedemiddag,

Bij een vriend is hetzelfde aan de hand als bovenstaande/onderstaande vraag. De accountant beweert dat ze nu verlopen zijn. Maar hij is niet eens in staat geweest ze op te nemen. Dus dan vervalt de regel dat ze verlopen zijn toch?

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.