Hoeveel vakantiedagen heb ik?

04-05-2018

Elke medewerker heeft recht op vakantiedagen. Maar hoeveel heb je er eigenlijk per jaar?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Voor vakantiedagen is het onderscheid in soort vakantiedagen van belang. Je hebt wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar elke medewerker op basis van de wet recht op heeft. Het aantal vakantie uren bedraagt vier maal de overeengekomen arbeidsuren per week. Bij een fulltime dienstverband (van vijf werkdagen per week) heb je recht op vier weken vakantie: 4 x 5 dagen = 20 dagen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar je op basis van een toepasselijke cao recht op hebt. In de horeca, catering, (dag)recreatie en zwembaden cao, betreft dit een extra week bij een fulltime dienstverband.

Uren

Het aantal vakantiedagen dat je opbouwt is dus afhankelijk van het aantal uren/dagen dat je werkt.

Voorbeeld

Je werkt 24 uur per week. Dit aantal uren werk je over drie werkdagen van 8 uur. Het aantal wettelijke vakantiedagen dat je opbouwt is dan 4 x 3 = 12 dagen. Je kan dan vier weken vakantie opnemen. Omgerekend in uren is dit 96 uur aan vakantie. Een vakantiedag is waard het aantal dat je normaal op een werkdag aan het werk bent. In dit geval 8 uur.

Oproepkracht

Heb je een nul-urencontract? Dan is het mogelijk dat je bij jouw te ontvangen loon, maandelijks ook je vakantie uren krijgt uitbetaald. Dit heet een loon inclusief vakantierechten (vakantiedagen en vakantiegeld). Je kan dan wel vakantie opnemen, maar dit heb je dan al uitbetaald gekregen. Dit loon inclusief vakantierechten is alleen mogelijk wanneer je heel onregelmatig en weinig wordt opgeroepen.

Krijg je de uren niet meteen uitbetaald? Dan bouw net als ieder ander betaalde vakantie uren op. De berekening hiervoor is als volgt:

Je bouwt per uur (waarover je recht hebt op loon) 0,096 uur aan vakantie op. Deze opbouw bestaat uit:

Per gewerkt uur bouw je dus 0,096 uren aan vakantie op. Jouw gewerkte uren kun je met dat getal vermenigvuldigen.

Let op:

Alleen als er dus een van de eerder genoemde cao’s van toepassing is op jouw contract heb je recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Val je niet onder een van deze cao’s? Dan gebruik je voor de berekening de 0,0768 uren opbouw per uur.

Op dit bericht

Ik heb sinds 2013 geen vakantie-uren uitbetaald gekregen. Ik ben wel op vakantie geweest, maar die dagen zijn nooit genoteerd door de boekhouder van mijn werkgever en dus ook niet betaald. Kan ik die vakantie-uren alsnog laten uitbetalen? ik werk 25 uur in de week.

Beste C.J. Pietersen,

U heeft een e-mail ontvangen met meer informatie.

Groet,
FNV Catering

Goedemiddag,

Bij een vriend is hetzelfde aan de hand als bovenstaande/onderstaande vraag. De accountant beweert dat ze nu verlopen zijn. Maar hij is niet eens in staat geweest ze op te nemen. Dus dan vervalt de regel dat ze verlopen zijn toch?

Geachte mevrouw/meneer Broekhoff,

Indien de horeca cao (2018-2019) van toepassing is geldt het volgende.
Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 25 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 25 uur = 100 uur vakantie. Werk je 16 uur, dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel wettelijke vakantiedagen genoemd. Als de horeca cao van toepassing is op ontvang je ook op basis van de cao 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Dit is wel op basis van 38 uur werkweek dus bij minder uren is het naar ratio. Per uur bouw je dus 0,0769 uur wettelijke vakantiedagen op. Bij bovenwettelijke vakantiedagen aan de hand van de horeca cao bouw je 0,0192 uur vakantiedagen op. In totaal bouw je dan 0,096 vakantie-uren per gewerkt uur op. Dit geldt alleen als de horeca cao van toepassing is. Je kunt dit vinden in artikel 3.16 van de horeca cao.

Wettelijke vakantiedagen zijn in het volgende jaar nog 6 maanden geldig. Daarna vervallen ze. De wettelijke dagen die je dit jaar opbouwt, moet je dus voor 1 juli volgend jaar opnemen. Ook de bovenwettelijke vakantiedagen kun je meenemen naar het volgende jaar. Deze dagen verjaren na 5 jaar. Je moet de bovenwettelijke vakantiedagen die je dit jaar opbouwt, dus binnen 5 jaar opnemen. De wettelijke vakantiedagen vervallen niet als er redelijkerwijs geen mogelijkheid bestond om de minimumvakantiedagen tijdig op te nemen. Je kunt dit vinden in artikel 7:640a van het Burgerlijk Wetboek.

Het kan echter zo zijn dat je een all-in loon hebt als je dit heeft afgesproken in het contract. Dit houdt in dat de vakantieuren en vakantiegeld al bij het loon inzitten. Je ontvangt dan maandelijks de vakantieuren en vakantiegeld uitbetaald.

Je kunt nagaan aan de hand van de berekening hoeveel vakantieuren je dus opbouwt per jaar. Wij adviseren je de werkgever hierop te wijzen.

Wij kunnen helaas nu niet beoordelen of de vakantiedagen wel of niet verjaard zijn. Je kunt altijd even telefonisch contact opnemen met ons.
T leden 036 – 535 85 95 (lokaal tarief)
T niet-leden 0900 - 239 10 00 (€ 0,50 p/m)

Groet, FNV Horeca

Hallo,

Ik houd mijn uren netjes bij en laat een excel programma bijhouden hoeveel vakantieuren er nog open staan. dit met betrekking tot de plus/minuren. Jullie geven aan dat je 0.096 uren vakantie opbouwt over de gewerkte uren. Moet je dan over de vakantie die je opneemt ook dit saldo nemen? dus stel ik werk een heel jaar 32 uur in de week en heb recht op in totaal 5 week vakantie, 159,75 uur, ik neem deze ook op. dan moet ik ook in de maand dat ik 2 week vakantie neem ook de vakantieuren X 0.096 rekenen?

ik hoor het graag

Beste Ruud,

Indien de cao horeca (2018-2019) van toepassing is geldt het volgende. Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 32 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 32 uur = 128 uur vakantie. Werk je 16 uur , dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel jouw wettelijke vakantiedagen genoemd. Als de cao horeca van toepassing is op jou dan krijg je ook op basis van de cao 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Dit is wel op basis van een 38 uur werkweek dus bij minder uren is het naar ratio. Per uur bouw je dus 0,0769 uur wettelijke vakantiedagen op. Bij bovenwettelijke vakantiedagen aan de hand van de cao horeca bouw je 0,0192 uur vakantiedagen op. In totaal bouw je dan 0,096 vakantie-uren per gewerkt uur op. Dit is dus in jouw geval 52 (weken) x 32 (contracturen) x 0.096 = 159,74 uur. Dit geldt alleen als de cao horeca van toepassing is. Je kunt dit vinden in artikel 3.16 van de cao horeca. Over de uren die je opneemt tijdens vakantie bouw je ook vakantie op. Je rekent dan de uren die je opneemt die week aan vakantie. Dus bijvoorbeeld je neemt een week vrij dit is 32 uur dan reken je daar 32 uur voor.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met ons Voorlichtings- en Informatiecentrum via 036 – 535 85 95.

Groet, FNV Horeca

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.