Help, ik mag niet op vakantie!

20-06-2019

Léonie (42) had haar welverdiende vakantie al bijna geboekt. Een aantrekkelijke lastminute-aanbieding voor tien dagen Kreta in de tweede helft van juni. Maar toen ze vorige maand bij haar nieuwe manager schriftelijk haar verlof aanvroeg, stak deze daar onverwacht een stokje voor.

“Hij zei me doodleuk dat ik dit verzoek eerder had moeten indienen. Dit was wel ‘erg last minute’ volgens hem. Bij mijn vorige manager was zoiets nou nooit een probleem. We zijn een team van vier en mijn collega’s vinden het geen probleem om mijn werk over te nemen. Kan een manager mijn vakantie-aanvraag zomaar weigeren?”

Ons advies: 
"Een werkgever moet in principe instemmen met een verlofaanvraag van de werknemer. Werkgever mag alleen bezwaar maken als sprake is van zogenaamd ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’ (de geplande vakantie levert grote problemen op voor het bedrijf, bijvoorbeeld in de bezetting). In dat geval moet werkgever schriftelijk bezwaar maken, binnen twee weken na ontvangst van de verlofaanvraag. Bovendien moet werkgever werknemer dan wel de gelegenheid geven op een ander moment op vakantie te gaan.

Het argument ‘te laat ingediend’ is in dit geval een non-argument van je werkgever. De opname van vakantiedagen levert geen enkel probleem op voor het bedrijf, want de collega’s in jouw team stemmen een en ander met elkaar af en jullie vangen elkaars afwezigheid op. Maar helaas: dat is de theorie achter de situatie. De praktijk is (als altijd...) weerbarstiger. En om een beschuldiging 'werkweigering' voor te zijn zouden we je toch adviseren om het hogerop te zoeken om toch toestemming te kunnen krijgen voor je verlofaanvraag."

Heb jij ook weleens zoiets meegemaakt? Reageer hieronder of op onze Facebook-pagina

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.