Heb ik als ik in de catering werk recht op een gratis maaltijd?

04-05-2022

Elke dag zet jij je in om je gasten te voorzien van goed eten en drinken. Maar hoe zit het eigenlijk met je eigen maaltijd? In de catering bestaan er regels over de maaltijdvergoeding. De maaltijd voor een kok die werkt in de catering is gratis op basis van artikel 34 van de cao catering. De werkgever moet deze gratis maaltijd van de Belastingdienst belasten, aangezien de maaltijd gezien wordt als loon in natura.

De verstrekking moet de werkgever op de loonstrook specificeren, dit gaat als volgt:

Voor de overige functies geldt de volgende regeling:


Verstrekt jouw werkgever de maaltijd en maak je gebruik van deze maaltijden?
Dan hoort dit van de werkgever gespecificeerd te worden op jouw loonstrook. Zo kun je altijd nakijken welk bedrag er ingehouden is en of dit overeenkomt met het aantal maaltijden die je hebt gehad.

Meer informatie over de werkkostenregeling kan je ook terugvinden op de website van be Belastingdienst. 

Wanneer je voor 2005 al in dienst was bij je huidige werkgever en toen recht had op een maaltijdvergoeding, dan mag deze niet zomaar worden teruggetrokken. Een gemaakte contractafspraak mag nooit zonder overleg worden ingetrokken.

Uitgangspunt blijft dat alleen maaltijden in rekening worden gebracht die een werknemer ook gebruikt heeft. Check goed de arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement of er afspraken over de maaltijden zijn opgenomen. Mocht de werkgever toch maaltijden in rekening brengen, dan adviseren wij altijd om hierover met de werkgever in gesprek te gaan. Heeft een gesprek geen effect? Vraag dan schriftelijk om een toelichting.

Vragen of meer informatie?

Mocht je er met jouw werkgever niet uitkomen, dan raden wij je aan om een jurist in te schakelen. Maak hiervoor eenvoudig een afspraak bij ons Contactcenter.

 

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.