Startsein FNV Werken aan Werk: na ontslag begeleiding naar nieuwe baan

06-09-2017

FNV-voorzitter Han Busker en demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaven op 4 september in Rotterdam gezamenlijk het startschot voor een nieuw initiatief van de FNV: Werken aan Werk.

Startsein FNV Werken aan Werk: na ontslag begeleiding naar nieuwe baan

FNV Werken aan Werk heeft tot doel mensen die ontslag is aangezegd of kort werkloos zijn zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Dat gebeurt met ‘intensieve, persoonlijke begeleiding en praktische, direct toepasbare trainingen’, zoals projectleider Frans Kokke het onder woorden bracht.

Rol FNV bij arbeidsbemiddeling en sociale zekerheid

Het FNV-initiatief vloeit voort uit het Sociaal Akkoord 2013. Afhankelijk van het succes wordt bezien in hoeverre de vakbeweging weer structurele betrokkenheid krijgt bij de arbeidsbemiddeling en sociale zekerheid. Die verdween in 2001 met de vorming van het UWV.

‘Het Sociaal Akkoord uit 2013 was zo slecht nog niet’, zei Han Busker, op de dag dat de onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord met de werkgevers klapte. ‘Wij willen als FNV graag weer een rol bij de arbeidsbemiddeling en sociale zekerheid’, betoogde de FNV-voorman. ‘We hebben er verstand van en we kunnen juist daar het verschil maken. Daarom zijn we dit project begonnen.’

Meer vaste contracten en passende beloning

Asscher is enthousiast over het FNV-initiatief: ‘Het idee dat we mensen van werk naar werk moeten helpen is ontstaan in de crisistijd, maar ook nu het beter gaat met de economie is het geen overbodige luxe’, aldus de bewindsman. ‘Ook nu nog zijn er mensen die er niet tussen komen en ook nu nog zijn er mensen die ontslagen worden. Dat is een enorme deuk in hun zelfvertrouwen. En hoe langer het duurt voor je weer aan het werk bent, hoe moeilijk het wordt om ooit weer aan de slag te komen. Nu het weer goed gaat in Nederland, moeten we met z’n allen werken aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt met meer vaste arbeidscontracten en passende beloning.’

Aftrap in Vakbondshuis Rotterdam

De aftrap van FNV Werken aan Werk, een project dat loopt tot eind 2018, gebeurde in het Vakbondshuis van de FNV te Rotterdam, onder leiding van regiocoördinator Jan Stam. Oud-Feyenoord coryfee John de Wolf was ook aanwezig.

Betrokken regio’s

Naast de stadsregio Rotterdam zijn er nog vier andere regio’s in het land met vestigingen van FNV Werken aan Werk: de vervoersregio Amsterdam, de regio Zuidoost Brabant, de regio Nijmegen/Rivierenland en de regio Noord (provincies Groningen, Friesland en Drenthe). In Rotterdam werkt de FNV samen met Nautilus (bond voor maritiem personeel) en in Zuidoost Brabant met het CNV. Mensen die in deze regio’s wonen of werken en weten dat zij werkloos worden, of niet langer dan een half jaar werkloos zijn, kunnen kosteloos van de diensten van FNV Werken aan Werk gebruik maken, ook als zij geen lid zijn van de FNV.

Trajectadviseurs

Op elk kantoor werken een aantal deskundige trajectadviseurs die deze mensen bijstaan met begeleiding en advies. Tevens beschikt FNV Werken aan Werk over een groot aantal eigen trainingen en workshops om mensen goed voor te bereiden op een nieuwe baan.

Meer informatie op fnv.nl/werkenaanwerk.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.