FNV reactie op WAB-petitie werkgevers: Werkgevers huilen krokodillentranen

11-12-2018

FNV vindt het pleidooi van werkgevers, houd onzeker werk goedkoop, onbegrijpelijk en snapt de krokodillentranen die VNO-NCW hierover huilt dan ook niet.

Zakaria Boufangacha, dagelijks bestuurder FNV: 'VNO-NCW overdrijft schromelijk. Bij tijdelijk werk wordt een groter beroep gedaan op de WW, dus is het logisch dat hiervoor meer premie betaald moet worden. In het voorstel van Koolmees gaat dit maar om een paar procent van de loonsom. Met de winsten die worden gemaakt ten koste van mensen die goedkopere arbeid verrichten, kunnen werkgevers dat prima betalen.'

Uit het manifest van VNO-NCW blijkt dat werkgevers voor geen enkele vorm van tijdelijk werk de hogere WW-premie willen betalen. Dat haalt de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) helemaal onderuit, terwijl iedereen vindt dat het afgelopen moet zijn met de groei van onzeker werk en meer flexibele banen.

Het voorstel van Koolmees

In het wetsvoorstel van Koolmees (WAB) wordt de WW-premie op onzeker werk hoger gemaakt dan de premie bij vast werk. Boufangacha: 'Wij vinden de wet al uit balans doordat onder andere de ontslagbescherming en de proeftijd flink wordt aangetast. Mensen zitten straks ook nog eens langer in de flexmolen met 3 jaarcontracten. Nu willen werkgevers de maatregelen die onzeker werk terecht duurder maken, de enige maatregelen waar werknemers iets aan hebben, ook nog eens onderuit halen door geen hogere WW-premie te willen betalen en ook geen transitievergoeding.'

'Seizoenswerk'

Werkgevers misbruiken de term 'seizoenswerk' om de zogenaamde onrechtvaardigheid van een hogere WW-premie aan te tonen. Zij doelen feitelijk op alle tijdelijk werk.
Juist de door werkgevers genoemde sectoren als de agrarische sector en de horeca hebben een slechte reputatie als het gaat om onzeker werk. In de landbouw wordt op grote schaal misbruik gemaakt van Europese schijnconstructies en het misbruik van de WW ligt hierbij nog vers in het geheugen.

In de horeca is het aandeel onzekere contracten de afgelopen 20 jaar gestegen van 40 procent naar 60 procent. In die tijd zijn seizoensinvloeden eerder kleiner dan groter geworden. De Wet van Koolmees zou tot doel hebben om minder flex te krijgen op de arbeidsmarkt. 

Politieke keuzes leiden tot teveel flexwerk

Nergens in Europa groeit het aantal flexibele contracten zo snel als in Nederland. De afgelopen 10 jaar zijn er 500.000 vaste banen 'verdwenen'. Daar zijn goedkopere, onzekere banen voor in de plaats gekomen. Dit is geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van politieke keuzes. Die hebben het mogelijk gemaakt dat werkgevers massaal flexwerk en allerlei schijnconstructies als verdienmodel gebruiken.

Dit heeft de concurrentie op arbeidskosten versterkt, wat anno 2018 de gewoonste zaak lijkt te zijn geworden. Resultaat is, dat werkenden alleen als kostenpost worden gezien. In veel sectoren waar flinke winsten worden gemaakt profiteren hierdoor vooral de aandeelhouders en de top, maar wordt er steeds minder geïnvesteerd in werkenden en blijven de lonen achter. Boufangacha: 'De petitie van de werkgevers laat zien hoe zij denken. De FNV eist dat een miljoen onzekere contracten de komende 4 jaar in vaste banen worden omgezet.'

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.