Onderhandelingen cao catering hervat, actiedreiging blijft

28-08-2019

Vrijdag 30 augustus 2019 worden de onderhandelingen over een nieuwe cao contractcatering hervat. De acties zijn voorlopig opgeschort, maar gaan door als er vrijdag geen fatsoenlijke cao afspraken worden gemaakt.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao catering verlopen moeizaam. Cateringmedewerkers hebben in mei gastvriendelijke bloemenacties gevoerd. Hierdoor zijn werkgevers- en werknemersorganisaties weer opnieuw met elkaar in gesprek gegaan. Dit heeft na lang overleg geresulteerd in een eindbod van werkgeversorganisatie Veneca. Het eindbod is vervolgens door 95% van de respondenten (leden en niet-leden van FNV Catering) afgewezen.

In augustus hebben medewerkers van KLM Catering Services (KCS) een 'werken volgens de regels' actie uitgevoerd, waarbij de medewerkers precies werken volgens alle protocollen. Een extra actiemiddel was dat er niet overgewerkt zou worden. Meerdere vliegtuigen hebben vertragingen opgelopen en enkele zijn zelfs zonder eten vertrokken.

Opdrachtgevers betalen al de rekening

Cateringmedewerkers zijn bij diverse opdrachtgevers langsgegaan voor een steunverklaring voor betere arbeidsvoorwaarden in de catering. Het blijkt dat diverse opdrachtgevers al wel de rekening betalen voor de ingeschatte personeelskosten (loonsverhoging) van hun cateraar. Dit terwijl er nog geen cao is.

Een goede cao catering is van groot belang

Cateringmedewerkers verdienen een fatsoenlijke cao met goede afspraken over loon, betere reiskostenvergoeding en regelingen om het werk op een goede manier vol te kunnen houden in de toekomst. De kosten om rond te komen stijgen flink en hier moet een fatsoenlijke loonsverhoging en verbetering van de cao afspraken tegenover staan.

Over FNV Catering

FNV Catering is de grootste vakbond voor alle 20.000 medewerkers in de catering. FNV Catering behartigt de collectieve belangen voor cateringmedewerkers op het gebied van werk en inkomen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.