Einde aan slapende dienstverbanden

12-11-2019

Ook ontslagvergoeding voor langdurig arbeidsongeschikten

Een werkgever moet zijn arbeidsongeschikt geraakte werknemers ontslaan als zij daarom vragen, zodat zij een ontslagvergoeding kunnen krijgen. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, in november bepaald. Daarmee komt een eind aan zogenaamde ‘slapende dienstverbanden’ en dat is voor veel langdurig arbeidsongeschikte werknemers (langer dan twee jaar ziek) goed nieuws.

Werkgevers houden arbeidsongeschikt geraakte werknemers vaak ‘slapend’ in dienst omdat ze zo de wettelijk verplichte ontslagvergoeding (ook wel transitievergoeding genoemd) kunnen omzeilen. De werknemer krijgt wel een loonstrookje, maar die is 0 euro, want de werkgever hoeft geen loon meer te betalen na twee jaar ziekte van deze werknemer. Als de werkgever de werknemer ontslaat, moet hij een ontslagvergoeding betalen en dat willen veel werkgevers niet. Te duur, is het argument, maar dat gaat niet op, schrijft de Hoge Raad. Werkgevers moeten zich houden aan de wettelijke plicht van ‘goed werkgeverschap’ en kunnen bovendien de ontslagvergoeding van arbeidsongeschikte werknemers (grotendeels) terugvorderen bij uitkeringsinstantie UWV. Dat is geregeld in een wet die de Eerste Kamer vorig jaar aannam. Die regeling gaat pas in april 2020 van start, maar geldt dan met terugwerkende kracht voor alle ontslagen sinds de introductie van deze ontslagvergoeding in 2015.

Heb jij een slapend dienstverband? Neem contact op met ons Voorlichtings- en Informatiecentrum om je te helpen met je ontslag(vergoeding). Let op, vanaf 1 januari 2020 verandert er veel rondom de transitievergoeding, zeker als je 50-plusser bent. Ben je 50-plusser én heb je een slapend dienstverband, neem dan zo snel mogelijk dit jaar contact met ons op!

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.