Plus- en minuren tijdens de coronacrisis en erna

08-04-2020

Nu we midden in de coronacrisis zitten en velen thuis zitten of thuis hebben gezeten, is de kans groot dat je werkgever je gevraagd heeft plusuren op te nemen. Mag dat zomaar? Of je werkgever stelt dat je nu minuren opbouwt. Kan dat ook? Onze advocaat Erwin Koevoets legt uit wat je werkgever van je kan vragen als het om plus- en minuren gaat.​

‘Overuren? Die horen er gewoon bij in ons beroep!’ hoor je vaak zeggen. Maar is dat wel zo? Wat zijn overuren (of plusuren) precies, en wat zijn hun broertjes, de minuren? En dan heb je ook nog de neefjes adv-uren. Een korte inleiding zodat we weten waarover we praten. Als je een arbeidsovereenkomst hebt voor bijvoorbeeld 20 uur per week, dan heb je elke maand recht op loon voor die 20 uur per week (20 x 13 / 3 = 86,67 uur per maand) en moet je daarvoor elke week 20 uur werken. Vanwege drukte, regen of ziekte van collega’s werk je doorgaans niet elke week 20 uur, maar soms 18 uur, en soms 25 uur. Plusuren zijn de uren die je, op verzoek van je werkgever, in een week méér werkt dan je volgens je contract zou moeten werken. Minuren zijn de uren die je in een week minder werkt dan je zou moeten. Arbeidsduurverkortingsdagen (adv-dagen) zijn een soort extra vakantiedagen die je vooral in de cateringsector tegenkomt. Nu veel bedrijven dichtgaan proberen veel werkgevers de uren die de werknemers nu niet werken, te laten compenseren met plusuren, vakantie-uren of adv-uren. Maar mag dat wel?

NOW

Het is belangrijk om te weten dat de overheid een maatregel heeft genomen, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW), waarbij werkgevers tot maximaal 90% van hun gehele loonsom over de maanden maart, april en mei door de overheid vergoed krijgen.

Plus- en minuren

In de cao is in artikel 17a en 17b een plus-en-minregeling opgenomen. Deze regeling maakt het mogelijk om per week maximaal 20% meer of minder ingeroosterd te worden. Aan het einde van het kwartaal worden plus- en minuren tegen elkaar weggestreept. Mochten er geen plusuren zijn, dan mag je werkgever maximaal 1 roostervrije dag (adv-dag) gebruiken om de minuren te verrekenen.

In artikel 22 van de cao is geregeld dat je werkgever jaarlijks 3 collectieve roostervrije dagen mag aanwijzen per locatie. De werkgever dient vóór 1 december van enig jaar kenbaar te maken of hij hiervan gebruikmaakt en zo ja hoeveel dagen hij collectief aanwijst. Je werkgever kan besluiten om deze 3 dagen nu aan te wijzen.

Iets soepelere uitwerking

Let op: eind maart hebben cao-partijen om de tafel gezeten om te kijken hoe we in de catering allemaal moeten omgaan met de coronacrisis. Gebleken is dat strikt vasthouden aan de cao tot problemen leidt voor de bedrijfsvoering. Het resultaat van het overleg is dat de cao iets verruimd wordt op het punt van minuren en de inzet van adv-dagen. Bedrijven mogen hiermee soepeler omgaan. Dit betekent dat het percentage van 20% (iets) flexibeler is en de tijd waarin de uren verrekend moeten worden ook wat flexibeler is (waarschijnlijk binnen een half jaar tot een jaar). Vraag je ondernemingsraad hoe de concrete invulling hiervan is voor jouw bedrijf.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.