Enorme stijging nieuwe WW-uitkeringen in horeca en catering

17-04-2020

We vreesden het al maar de cijfers laten het nu ook zien: in maart is in de horeca en catering het aantal nieuwe ww-uitkeringen met 224% gestegen ten opzichte van februari. Geen enkele andere sector laat een grotere stijging zien. In de uitzendbranche was de stijging bijvoorbeeld +143%.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart verstrekte het UWV 38 duizend nieuwe WW-uitkeringen. Dat zijn 11 duizend meer nieuwe uitkeringen dan in februari; een toename van 42,3 procent. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam vooral flink toe bij jongeren tot 25 jaar (+185 procent). Het CBS spreekt van een bovengemiddeld sterke stijging bij de horeca en catering (+224 procent), uitzendbedrijven (+143 procent) en de cultuursector (+94 procent). De horeca, die half maart op slot moest, wordt hard getroffen door de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kabinet hoopte werk te behouden met de NOW-regeling, een subsidieregeling voor werkgevers om maximaal 90% van de loonsom vergoed te krijgen bij een omzetverlies van minstens 20% door de coronacrisis. Het lijkt erop dat dit voor werknemers met een vast contract werkt, maar bij flexibele contracten zien we dat werkgevers er meestal voor kiezen werknemers te ontslaan.

Voorzitter Dick Koerselman van FNV Horecabond: “Het is erg teleurstellend dat werkgevers de beweging maken om werknemers in de flexibele schil niet te behouden, ondanks de mogelijkheden die de NOW-regeling werkgevers biedt.”

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.