Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Uitkomst onderzoek FNV Catering: Veiligheid staat voorop!

07-05-2020

Uit onderzoek van FNV Catering waar meer dan 1.000 cateringmedewerkers aan hebben meegedaan, blijkt dat zij zorgen hebben over hun baan en beschermd willen worden op het gebied van inkomen en veiligheid.

Van alle respondenten heeft 51% begrip voor de getroffen maatregelen door de werkgever, maar 66,5% maakt zich zorgen om hun baan. Daarbij maakt 49,3% zich zorgen over de uitbetaling van het salaris en 57,4% over de uitbetaling van het vakantiegeld. Bijna 20% wordt verplicht om vakantie-uren op te nemen in deze Coronacrisis.

Van alle ondervraagden geeft 20,5% aan dat ze zouden instemmen met het later betalen van vakantiegeld. Nog eens een kwart wil hier alleen mee instemmen als daar baangarantie aan vast zit. Een kwart van de cateringmedewerkers zou plusuren inleveren, waarvan bijna 20% dit alleen bij baangarantie wil doen. Een grote meerderheid is niet bereid om verplicht minuren op te bouwen (ruim 50%), vakantiedagen in te leveren (bijna 60%) en/of pensioenopbouw tijdelijk op te schorten (meer dan 70%).

Veiligheid

43,5% van de cateringmedewerkers geeft aan dat de werkgever deels voldoende beschermende maatregelen treft, maar bij 6,1% is dit helemaal niet het geval. FNV Catering heeft daarom samen met sociale partners (CNV Vakmensen, De Unie, VOC en Veneca) een veiligheidsprotocol opgesteld voor de contractcatering en ingediend bij het Ministerie, waarbij we zorgen dat bezoekers van bedrijfsrestaurants verantwoord kunnen eten en drinken en cateringmedewerkers op een veilige manier kunnen werken.

Steun voor behoud cateringsector

Ook hebben de sociale partners in de cateringbranche gezamenlijk een brief naar minister Koolmees verstuurd met daarin twee steunvragen:

  1. Steun voor verantwoorde verruiming van economische activiteit
  2. Steun voor het behoud van de contractcateringsector die in een 1,5 metereconomie onrendabel is

Bekijk de brief en het protocol

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.