Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Totaal 6 weken geboorteverlof voor partners in 2020

30-06-2020

Partnerverlof? Bestaat dat dan? Jazeker, want als vader of partner heb je net zo goed recht op verlof. Officieel heet dit geboorteverlof. Voorheen kregen partners na de geboorte van een baby 2 dagen verlof. Het geboorteverlof werd al eerder uitgebreid naar het aantal uren van 1 werkweek. Vanaf 1 juli 2020 kun je nog eens 5 weken extra verlof krijgen.

De WIEG-wet

Het extra partnerverlof is geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG-wet). Dat is goed nieuws voor het hele gezin, want met de komst van een baby verandert er veel. Nu krijg je als partner de uren van 1 werkweek aan verlof. Die moet je opnemen binnen 4 weken na de geboorte. Dat kan te weinig zijn. Want je wilt graag de kersverse moeder bijstaan na de bevalling. Ook moeten er veel praktische zaken worden geregeld.

Verlof van 5 dagen naar totaal 6 weken in 2020

Vanaf dit jaar wordt de verlofregeling dus verder verruimd. En kun je na 1 juli maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat geregeld. Het is de bedoeling dat meer geboorteverlof voor partners normaler wordt. 

Opnemen van extra geboorteverlof

Voor het opnemen van het extra geboorteverlof gelden wel een aantal regels:

  • Je baby moet op of na 1 juli 2020 geboren worden.
  • Je moet eerst het gewone partnerverlof opnemen.
  • Je krijgt maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof.
  • Je moet deze extra verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte. (Let op: je krijgt tijdens het extra verlof maximaal 70% van je loon van het UWV.) 


Wanneer heb je recht op partnerverlof?

Je kan geboorteverlof aanvragen als je de partner bent van de moeder van het kind. Volgens de wet is dit het geval als je:

  • Met haar getrouwd bent.
  • Haar geregistreerde partner bent.
  • Ongehuwd met haar samenwoont.
  • Haar kind erkent.


Aanvullend verlof aanvragen

Wordt je kind na op of na 1 juli 2020 geboren? Dan kun je aanvullend geboorteverlof aanvragen. Weet je zeker dat je na de geboorte meer tijd wil doorbrengen met je gezin? Regel het dan gelijk met je werkgever. Twijfel je nog of wil je eerst kijken hoe het allemaal verloopt na de geboorte? Dan kun je het ook na de geboorte doen. Let er wel op dat je dat minimaal 4 weken voordat je het verlof wilt laten ingaan doet.

Bekijk hier nog meer informatie over verlof.

 

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.