Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Blijvend thuiswerk-advies overheid vraagt om NOW-3 steun cateringsector

17-07-2020

De verplichting, danwel het dringende advies vanuit het Rijk om sinds maart thuis te werken heeft ervoor gezorgd dat bedrijven die de catering verzorgen in het onderwijs, de luchtvaart en in bedrijfsrestaurants hun werkzaamheden volledig hebben zien stilvallen. FNV Catering verwacht dat een kwart van het aantal banen – dus 4.000 tot 5.000 - voorgoed verdwijnt en dat de omzetten in de cateringsector nooit meer het niveau van vóór de coronacrisis zullen bereiken.

FNV Catering heeft er bij minister Koolmees van SZW op aangedrongen de cateringsector (ruim 150 bedrijven en 17.000 medewerkers) ook na de zomer financieel te blijven ondersteunen via een NOW-3 regeling met noodmaatregelen.

Sectorbestuurder FNV Catering Johan Bijlsma: “Waar bij andere sectoren de versoepeling van coronamaatregelen ertoe leidt dat bedrijven langzaamaan hun normale leven weer kunnen oppakken, gaat die vlieger voor de cateringsector niet op door het blijvende thuiswerk-advies vanuit de overheid. Voor ons is het niet meer dan logisch dat de overheid de financiële consequenties van dit advies aanvaart. Wie A zegt moet ook B zeggen.”

Reorganisaties en ontslagrondes op komst

Door de dalende omzetten en de slechte en onzekere vooruitzichten zien veel cateraars zich genoodzaakt medewerkers te ontslaan. Verwacht wordt dat na de zomer – als de steunmaatregelen vanuit de overheid aflopen - grote ontslagrondes plaats zullen vinden. Het zal hier vooral gaan om vast personeel aangezien van de meeste medewerkers uit de flexibele schil eerder al afscheid is genomen. FNV Catering voert namens de werknemers de onderhandelingen over een sociaal plan.

FNV-leden akkoord met tijdelijk sociaal plan Sodexo

Bedrijfscateraar Sodexo heeft aangekondigd haar bedrijfsvoering drastisch te reorganiseren waarbij 800 van de 3.000 banen gaan verdwijnen. FNV Catering heeft afgelopen maanden met Sodexo onderhandeld over een tijdelijk sociaal plan dat zo veel mogelijk recht doet aan de omstandigheden.

Door middel van een digitale stemming hebben de leden van FNV Catering en FNV Facilitair vandaag met het onderhandelingsresultaat ingestemd. 

De belangrijkste resultaten zijn:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.