​Onderhandelingsresultaat bereikt voor cao catering met ruimte voor hospitality

12-04-2022

Vakbonden CNV Vakmensen, FNV Catering en De Unie en werkgeversorganisaties VENECA en VOCC hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een cao voor de catering met ruimte voor hospitality voor de komende twee jaar, ingaande 1 april 2022. In deze nieuwe en sectorbrede cao blijven de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden voor de huidige medewerkers behouden en wordt de sector aantrekkelijker gemaakt voor nieuwe en jonge medewerkers. Daarnaast stijgen de lonen per 1 april 2022 met 3,4% en per 1 januari 2023 met 2%.

Tijdens het congres ‘Van catering naar hospitality: samen verder’ in de Jaarbeurs maandag 11 april 2022, hebben partijen het resultaat toegelicht aan medewerkers, werkgevers en opdrachtgevers in de sector. Partijen leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun leden die tot 1 mei a.s. kunnen reageren. 

Wat vind jij?

Laat jouw stem horen en laat weten wat jij vindt van het onderhandelingsresultaat.  Ook kun je een online bijeenkomst bijwonen waarin we je meer vertellen over het resultaat. 


Sector toekomstbestendig maken

De cateringmarkt staat onder druk door krimp, concurrentie uit andere sectoren en de gevolgen van de coronacrisis. Alle partijen zijn het over eens dat er veranderingen nodig zijn om de sector toekomstbestendig te maken. Door de werkingssfeer van de cao catering te verbreden, wordt de werkzekerheid van medewerkers in de catering, hospitality en inflight vergroot. Collega’s binnen één bedrijf die tot nu toe onder verschillende cao’s werkten, vallen voortaan allemaal onder deze nieuwe cao. Hierdoor wordt het mogelijk medewerkers op diverse locaties te laten werken en het aantal contracturen te verhogen.  

Ambitie: verschillende voorwaarden naar elkaar laten toegroeien

In de cao catering zijn voor de verschillende groepen medewerkers afspraken gemaakt. De ambitie van partijen is om deze verschillen naar elkaar toe te laten groeien. De cao bestaat uit drie delen:


Harry de Wit, bestuurder FNV Catering: “Ik ben zeer tevreden dat we na een intensief onderhandelingsproces dit mooie resultaat hebben behaald. Huidige medewerkers houden hun goede voorwaarden en nieuwe medewerkers hebben we voortaan meer te bieden.”

Job Marskamp, onderhandelaar CNV Vakmensen: “Ik ben blij dat het is gelukt om een onderhandelingsresultaat te bereiken voor een nieuwe cao. Zeker nu de markt zo onder druk staat. De cao biedt perspectief voor werknemers in de sector en draagt op een positieve manier bij aan de uitdagingen voor de toekomst. Een van de mooie dingen is bijvoorbeeld dat werknemers die dat willen de mogelijkheid krijgen om hun uren uit te breiden met andere taken. Ze vallen dan nog steeds onder dezelfde cao.”

Emanuel Geurts, belangenbehartiger De Unie: “Met dit nieuwe pakket aan arbeidsvoorwaarden stellen wij de medewerkers en bedrijven in staat om de veranderende klantwens te faciliteren én een aantrekkelijke sector te zijn.”

Roy Odekerken, secretaris VOCC: “Draagvlak aan werkgeverszijde is gegroeid. Ik doe dan graag de oproep aan alle bedrijven die hospitality hoog in het vaandel hebben zich aan te sluiten. Nu is het immers tijd om samen te werken aan een verder te bouwen gezonde branche!”

Teun Verheij, voorzitter werkgevers onderhandelingsdelegatie namens Veneca en VOCC: “Deze cao is een mooie eerste stap vooruit naar gelijke beloning en spelregels voor een grotere groep medewerkers.”

De belangrijkste cao afspraken zijn:

Deel A – huidige medewerkers die nu al vallen onder de cao contractcatering


Deel B – Nieuwe medewerkers en medewerkers die nu nog onder de cao horeca werken


Inflight medewerkers

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.