Scheiding geen gevolgen voor jouw pensioen? Dacht het wel!

04-11-2016

Vast en zeker ken je wel iemand in jouw omgeving die is gescheiden. In 2015 zelfs meer dan 36.000 Nederlanders. Bij een scheiding komt veel kijken, denk aan partneralimentatie en als je kinderen hebt kinderalimentatie. Echter, een vergeten onderwerp is vaak pensioen. Ook als je wordt bijgestaan door een deskundige.

Wet Verevening van Pensioenen

Als je geen afspraken maakt geldt de Wet Verevening van Pensioenen. Deze wet geldt sinds 30 april 1995 (daarvoor gold het Boon Van Loon Arrest). Door deze wet heeft een ex-partner recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen gedurende het huwelijk of partnerschap. Is er een partnerpensioen opgebouwd, dan krijgt de partner op het moment van echtscheiding of beëindigen van de samenlevingsovereenkomst het volledig opgebouwde partnerpensioen. Dit noemen we bijzonder partnerpensioen.

Andere afspraken maken

Het is mogelijk om andere afspraken te maken over de verdeling van het ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen. Voor de verdeling van het ouderdomspensioen kan je gebruik maken van het formulier Mededeling van Scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen. Dit formulier geldt niet voor het bijzonder partnerpensioen. Bij scheiding of beëindiging van een samenlevingsovereenkomst is verstandig om de afspraken vast te stellen in een echtscheidingsconvenant. Ook kan je als je bijvoorbeeld gaat trouwen afspraken maken in de huwelijkse voorwaarden.

Wil je meer weten over de gevolgen van uit elkaar gaan of pensioen en scheiding? Kijk dan op website wijzeringeldzaken.

Nog meer levensgebeurtenissen die van invloed zijn op pensioen

Er zijn meerdere gebeurtenissen in jouw leven die van invloed zijn op pensioen. Denk aan trouwen of kinderen krijgen, maar ook aan meer of minder werken bijvoorbeeld. Je leest er alles over op de website van Pensioenfonds Horeca & Catering.

Wil je meer weten over de gevolgen van uit elkaar gaan of pensioen en scheiding? Op mijnphenc.nl, de persoonlijke online omgeving van Pensioenfonds Horeca & Catering lees je wat dit betekent voor je pensioen. Het is ook goed om op de website wijzeringeldzaken te kijken.

Jouw persoonlijke online omgeving bij Pensioenfonds Horeca & Catering

Op mijnphenc.nl, de persoonlijke online omgeving, staan jouw actuele pensioenstand en jouw persoonlijke gegevens. Inloggen werkt met DigiD. Je kunt er ook jouw e-mailadres achterlaten. Dan krijg je een e-mail als er nieuws is over jouw pensioen.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.