Pensioen

Werk je in de catering en ben je ouder dan 21 jaar? Dan bouw je via jouw werkgever pensioen op bij het Pensioenfonds Horeca & Catering. Naast dit pensioen ontvang je van de overheid een Algemene Ouderdomswetuitkering (AOW).

Algemene Ouderdomswet

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 15 jaar of ouder is, is automatisch verzekerd voor de AOW. Elk jaar dat je verzekerd bent, bouw je 2% op (8,4% van de pensioengrondslag). Ben je vanaf je 15e tot 67e verzekerd, dan heb je recht op een volledige AOW. De AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd. Je ontvangt jouw eerste AOW-uitkering op de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. Op de website van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden en bekijken wanneer jij recht hebt op AOW.

Pensioen

Je bouwt vanaf je 21e ouderdomspensioen op bij Pensioenfonds Horeca & Catering (PH&C). Voor dit pensioen betaal je een premie. Deze premie houdt jouw werkgever in op je bruto salaris. Op je loonstrook kun je zien hoeveel er wordt ingehouden. Jouw werkgever betaalt aan PH&C tenminste hetzelfde bedrag. Deze premie staat niet op jouw salarisstrook.

Je kan naast de AOW en de pensioenopbouw bij PH&C zelf ook maatregelen nemen om je inkomen als je met pensioen gaat te verhogen. Eén van de mogelijkheden is om extra ouderdomspensioen bij PH&C op te bouwen. Meer informatie over deze mogelijkheid en extra pensioenpremie vind je op de website van PH&C.

Nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen zorgt ervoor dat bij overlijden je partner en kinderen niet onverzorgd achterblijven. In de pensioenregeling in de horeca is niet standaard een nabestaandenpensioen geregeld. Wel heb je de mogelijkheid om bij het Pensioenfonds Horeca & Catering (PH&C) een nabestaandenverzekering te regelen. Je kunt kiezen uit een uitkering van 10 of 20 procent van jouw jaarsalaris. Mocht je voor de pensioendatum komen te overlijden dan keert het pensioenfonds jaarlijks het door jou gekozen bedrag aan je partner uit. Dit gebeurt in maandelijkse termijnen. Ook is er een uitkering voor de kinderen verzekerd. De hoogte van het wezenpensioen is gekoppeld aan het verzekerde bedrag voor jouw partner. Meer informatie over nabestaandenpensioen vind je op de website van PH&C.

Pensioenleeftijd in horeca & catering naar 67 jaar
 

In de horeca en catering is de standaard pensioenleeftijd 67 jaar.  Je ontvangt je eerste ouderdomspensioen vanaf de dag dat je 67 wordt.

Scheiding en pensioen. Hoe zit dat nu?

Vast en zeker ken je wel iemand in jouw omgeving die is gescheiden. Bij een scheiding komt veel kijken, denk aan partneralimentatie en als je kinderen hebt kinderalimentatie. Echter, een vergeten onderwerp is vaak pensioen. Ook als je wordt bijgestaan door een deskundige. 

Lees meer in dit artikel: Scheiding geen gevolgen voor jouw pensioen? Dacht het wel!

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.