Pensioenleeftijd naar 68 jaar

19-10-2017

Per 1 januari 2018 verhoogt de overheid de leeftijd waarop je volgens de pensioenregelingen in Nederland met pensioen gaat (pensioenrichtleeftijd) naar 68 jaar. Nederlanders worden gemiddeld steeds ouder. Zodra de gemiddelde Nederlander weer een jaar ouder wordt, kijkt de overheid  of de pensioenrichtleeftijd omhoog moet.

Gevolgen voor de pensioenregeling

Afgevaardigden van werkgevers en werknemers uit de Horeca en Catering kiezen zelf hoe ze de verhoogde pensioenleeftijd in de pensioenregeling verwerken. Zij kunnen ervoor kiezen de pensioenrichtleeftijd in de pensioenregeling te verhogen, of het opbouwpercentage van de pensioenen te verlagen. Per 2018 is gekozen om de pensioenleeftijd te verhogen naar 68 met verhoging van het opbouwpercentage van 1,65% naar 1,701%. Dat betekent dat je per saldo meer pensioen opbouwt zonder dat je meer premie gaat betalen, alleen gaat je pensioen een jaar later in.

Wat betekent dat voor jou als deelnemer?

De richtleeftijd dat je ’met pensioen gaat’ gaat naar 68 jaar. Je krijgt van Pensioenfonds Horeca en Catering 9 maanden voordat je AOW ingaat een bericht of je je pensioen in wilt laten gaan. Bij Pensioenfonds Horeca en Catering kun je je pensioen namelijk maximaal 5 jaar voor en maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd in laten gaan. Je kunt jouw pensioen dus laten ingaan wanneer jij wil, bijvoorbeeld als je AOW ingaat. Die beslissing heeft wel financiële gevolgen voor de hoogte van je pensioen want je laat je pensioen eerder ingaan. Of dat kan hangt af van je financiële situatie. Informeer jezelf goed voordat je kiest. Dat kan via www.phenc.nl. Daar zie je precies wat de gevolgen zijn voor de hoogte van je pensioen als je eerder dan je 68e stopt met werken, of als je langer doorgaat. We informeren je persoonlijk voor het einde van dit jaar.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.