Als jij je loon ontvangt krijg je ook een loonstrook. Op je loonstrook staat precies wat je verdient, welke bedragen er op je brutoloon zijn ingehouden en wat je gespaard hebt. Denk daarbij aan vakantiegeld en afgedragen premies.

Check your money

Check in een aantal eenvoudige stappen je salaris en weet direct of je krijgt wat je verdient! Ga direct naar de rekentool


Loonstrook

Je werkgever is verplicht om minimaal één loonstrook per jaar te geven. Wanneer je een wisselend loon hebt of bijvoorbeeld wisselende (over)uren, dan is jouw werkgever verplicht iedere maand een loonstrook te geven.

Klik op de pijl om te zien wat er altijd op een loonstrook staat vermeld

Bruto/netto salaris

Op je loonstrook staat het bedrag dat je bruto verdient. Je kunt lezen hoeveel belasting en welke premies hier vanaf worden getrokken. Wat je overhoudt is je netto salaris. Je netto salaris is het bedrag dat je uiteindelijk op je bank- of girorekening gestort krijgt. 

Jaaropgaaf

Aan het eind van het jaar ontvang je een jaaropgaaf van je werkgever. Dit is een samenvatting van alle loonstrookjes die je in dat jaar hebt ontvangen. De jaaropgaaf gebruik je weer voor je inkomensaangifte. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Loonschalen

Wil jij meer informatie over jouw loon en in welke schaal je bent ingedeeld? In de cao catering vind je hierover alle informatie!

Jeugdloon

Als je in de contractcatering werkt, heb je niet meer te maken met jeugdlonen. Jonge cateringmedewerkers ontvangen het cao-loon dat van toepassing is.

Ben je nieuw in de cateringbranche dan word je maximaal de eerste 6 maanden ingeschaald op een aanloopschaalsalaris. Dit aanloopschaalsalaris kun je terugvinden bij de loonschaal die op jou van toepassing is. Werk je in de Inflight Catering, dan geldt er een afwijkend percentage.

Meer informatie over het aanloopschaalsalaris vind je terug in artikel 27 van de cao catering.

Salaris niet op tijd betaalt?

Als je werkt heb je recht op loon. Het moment wanneer je werkgever jouw loon moet betalen is afhankelijk van de afspraken die hierover zijn gemaakt in je arbeidsovereenkomst of cao. Staan hier geen afspraken over in, dan moet jouw loon uiterlijk op de laatste dag van de maand betaald zijn.

Als je werkgever te laat is met betalen, bel of mail je werkgever dan. Leg uit dat je je salaris nog niet ontvangen hebt. Vraag de werkgever naar de reden. Misschien is er iets misgegaan bij de overboeking of heeft je werkgever financiële problemen? Vraag je werkgever alsnog om zo spoedig mogelijk het salaris te betalen. Gebeurt dit niet, stuur je werkgever dan een loonvorderingsbrief. Bekijk hier een voorbeeldbrief.

Bij een te late betaling van het salaris, kun je aanspraak maken op een wettelijke verhoging en wettelijke rente wegens vertraging. De wettelijke verhoging bedraagt:


Als de zaak voor de rechter komt kan deze de verhoging matigen tot een lager bedrag (bijvoorbeeld 10% of 15%). Je werkgever hoeft de verhoging niet te betalen als hij kan aantonen dat de vertraging niet zijn schuld was.

Is je werkgever te laat met betalen en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen jou helpen bij het vorderen van je loon.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.