Als cateringmedewerker wil je natuurlijk weten of je wel genoeg salaris op je bankrekening krijgt. In de cao catering lees je wat het cao loon is en wat jouw loon hoort te zijn. Wil je direct weten of jij krijgt wat je verdient? Gebruik van onze ‘Check your money’-rekentool en check je salaris.

Check your money

Check in een aantal eenvoudige stappen je salaris en weet direct of je krijgt wat je verdient! Ga direct naar de rekentool


Loonstrook

Je werkgever is verplicht om bij je eerste loonbetaling en bij elke wijziging een (digitale) loonstrook te geven. Als je een wisselend loon hebt of bijvoorbeeld wisselende (over)uren, dan is jouw werkgever verplicht iedere maand een loonstrook te geven. Ook als er geen wijzigingen zijn, hoor je altijd een salarisstrook te ontvangen als jij daarom vraagt.

Klik op de pijl om te zien wat er altijd op een loonstrook staat vermeld


Bruto/netto salaris

Op je loonstrook staat het bedrag dat je bruto verdient, ook zie je hoeveel je betaalt aan belasting en premies. Wat je vervolgens overhoudt is het netto salaris. Het netto salaris is het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening gestort krijgt. Op onze website vind je alle informatie over hoe de loonheffingskorting precies werkt, waardoor je minder belasting hoeft af te dragen over je verdiende geld. 

Jaaropgaaf

Naast je loonstrookjes, ontvang je aan het einde van het jaar een jaaropgaaf. Dit is een samenvatting van alle loonstrookjes die je in dat jaar hebt ontvangen. Deze gebruik je voor je jaarlijkse inkomensaangifte bij de Belastingdienst. 

Loonschalen

Je kunt op de volgende momenten een loonsverhoging verwachten, namelijk per 1 april 2024 en per 1 januari 2025. Vanaf 1 april 2024 ziet dit er als volgt uit:

De verhoging vanaf 1 april 2024 vindt plaats op basis van de feitelijke lonen per 31 december 2023. Bij de aanpassing van de lonen is rekening gehouden met de invoering en indexering van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024. Heb je vanaf 1 januari 2024 al een structurele collectieve loonsverhoging ontvangen van de werkgever? Dan mag dit verrekend worden met de in de cao overeengekomen verhoging. Let wel, dit mag niet leiden tot een negatieve verrekening.

Wil jij meer informatie over jouw loon en in welke schaal je bent ingedeeld? In de cao catering vind je hierover alle informatie!

Loonsverhoging per 1 januari 2025

Iedere medewerker (deel A en B) ontvangt per 1 januari 2025 dezelfde loonsverhoging(en) die geldt voor de cao Horeca. De onderhandelingen voor de cao horeca vinden eind 2024 plaats. Dit betekent dat we de verhoging nu nog niet weten, maar het beleid van FNV Horecabond is dat dit in ieder geval tot koopkrachtbehoud moet leiden.

Mocht er op 1 januari 2025 nog geen nieuwe cao Horeca zijn afgesloten? Dan ontvang je in januari 2025 een eenmalige uitkering als voorschot op de nog af te spreken loonsverhoging. De eenmalige uitkering is € 250,- bruto. Werk je parttime? Dan wordt de uitkering naar rato berekend. Let op, deze regeling geldt voor deel A en deel B.

Als er op 1 april 2025 nog geen nieuwe cao horeca is afgesloten, gaan cao-partijen in de catering met elkaar in gesprek over de loonontwikkeling.

Eenmalige uitkering

Je ontvangt in oktober 2024 een eenmalige bruto uitkering van € 250,- als je op 1 januari 2024 al in deel A of deel B in dienst was en op 1 oktober 2024 nog steeds in dienst bent. Werk je parttime? Dan wordt de uitkering naar rato van jouw dienstverband berekend.

De eenmalige uitkering is niet van toepassing als je de loonsverhoging vanuit de cao horeca op 1 januari 2024 al hebt ontvangen.

Inflight

Voor inflight zijn andere afspraken gemaakt.

Functie-indeling

Bij indiensttreding moet je in een functie worden ingedeeld. Deze functie moet in de arbeidsovereenkomst vermeld staan. De cao voor de contractcatering kent verschillende functiegroepen. Zowel de operationele als administratieve medewerkers zijn daarin ingeschaald. Alle functies zijn beschreven in het Handboek Referentiefuncties Contractcateringbranche. 

Val je onder deel B van de cao? Dan maakt de werkgever bij de functie-indeling gebruik van het Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca.

Check de cao catering voor jouw loon of ga direct naar de rekentool

Nieuw loongebouw en functiehuis
Er komt een nieuw functiehuis en functiewaarderingssysteem. Hiervoor wordt een aparte werkgroep opgesteld, bestaande uit specialisten. Voor het nieuwe functiehuis en loongebouw wordt aansluiting gezocht bij de systematiek van de cao horeca. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2025.

Lukt dit niet voor 1 januari 2025 en is er ook geen zicht op het realiseren van het nieuwe loon- en functiegebouw per 1 april 2025? Dan worden werknemers vanaf 1 april 2025 in het bestaande loon- en functiegebouw ingedeeld zoals opgenomen in deel B van deze cao. Hierbij geldt de garantie dat de werknemer er financieel niet op achteruit gaat.

Dit geldt niet voor de inflight.

Jeugdloon en niet-vakkrachten

Als je in de contractcatering werkt, heb je niet meer te maken met jeugdlonen. Jonge cateringmedewerkers ontvangen het cao-loon dat van toepassing is.

Ben je nieuw in de cateringbranche en werk je in de inflight? Dan word je maximaal de eerste 6 maanden ingeschaald op een aanloopschaalsalaris. Dit aanloopschaalsalaris kun je terugvinden bij de loonschaal die op jou van toepassing is. Werknemers ontvangen voor ieder gewerkt uur minimaal het wettelijk minimumuurloon.

Val je onder deel B van de cao? Dan gelden er andere regels. In deel B wordt gesproken over een vakkracht. Een belangrijke term, omdat het van invloed is op je salaris. Je bent vakkracht als je aan één van de drie voorwaarden voldoet:


Als je 20 jaar of ouder bent, dan hoor je minimaal het salaris te ontvangen dat bij jouw loonschaal hoort. Alle loonschalen vind je in de cao catering. Om erachter te komen in welke loonschaal jij thuishoort, kijk je bij jouw functiegroep. De functiegroepen zijn namelijk gekoppeld aan de loonschalen.

Ben je ouder dan 18, maar jonger dan 20 jaar, dan ben je een jeugdige vakkracht. Je ontvangt dan minimaal het onderstaande percentage van het loon van jouw functiegroep. De percentages gelden vanaf de dag dat je jarig bent. 

20 jaar: 100%
19 jaar: 90%
18 jaar: 80%

Minimumloon niet-vakkrachten en BBL-leerlingen in de catering 

De lonen van niet-vakkrachten en BBL-leerlingen zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als je BBL-leerling bent of geen vakkracht bent ontvang je ten minste het basisloon bij functiegroep I met de volgende cao-jeugdloonpercentages gekoppeld aan het voor jou geldende minimum (jeugd)loon. De lagere BBL-staffel wordt niet toegepast.

20 jaar: 100%
19 jaar: 90%
18 jaar: 80%
17 jaar: 60%
16 jaar: 50%
15 jaar: 40%

Download de cao catering voor alle loontabellen.

Je werkgever betaalt je loon niet of te laat 

Als je werkt heb je recht op loon. Het moment waarop jouw werkgever je loon moet betalen hangt af van je arbeidsovereenkomst of cao. Als hier geen afspraken over vaststaan, dan moet jouw loon uiterlijk op de laatste dag van de maand betaald zijn. 

Als je je loon te laat ontvangt, mail of bel je werkgever dan en vraag naar de reden. Misschien is er iets misgegaan bij de overboeking of heeft je werkgever financiële problemen. Vraag tijdens dit gesprek of je salaris alsnog betaald kan worden. Gebeurt dit niet, stuur je werkgever dan een loonvorderingsbrief of neem contact met ons op.  

Bij een te late betaling van het salaris, mag je aanspraak maken op een wettelijke verhoging en wettelijke rente wegens vertraging. De wettelijke verhoging bedraagt 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon betaald moest worden. Daarna ontvang je 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van je loon. Als de zaak voor de rechter komt kan deze de verhoging verminderen tot een lager bedrag (bijvoorbeeld 10% of 15%). Je werkgever hoeft de verhoging niet te betalen als aangetoond kan worden dat de vertraging niet zijn schuld was. 

Is je werkgever te laat met betalen en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen jou helpen bij het vorderen van je loon.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.