Je contract of arbeidsovereenkomst krijg je voor bepaalde of voor onbepaalde tijd. Dit bepaal jij samen met je werkgever in onderling overleg.
Je kunt met je werkgever een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd overeenkomen.
De periode die jullie bepalen, mag iedere willekeurige lengte hebben. In de arbeidsovereenkomst moet wel een begin- en einddatum staan. Het dienstverband eindigt vervolgens automatisch op het moment dat de afgesproken periode om is. Je hoeft deze dus niet op te zeggen.
Per 1 januari 2015 is je werkgever verplicht je minimaal een maand voordat je tijdelijke contract eindigt, schriftelijk op de hoogte te stellen. Dit wordt de aanzegplicht genoemd. De aanzegplicht geldt voor contracten die zijn aangegaan voor een periode van zes maanden of langer. Indien de werkgever die verplichting niet tijdig is nagekomen, dan is hij aan de medewerker een vergoeding verschuldigd. Bestaande uit het loon naar rato van het aantal dagen te laat is aangezegd.
Er geldt een wettelijke regeling met betrekking tot tijdelijke contracten. Er bestaat (afhankelijk van welke situatie zich eerder voordoet) recht op een vast contract:
Voor beide situaties geldt dat er je bij dezelfde werkgever pas weer een tijdelijk contract kunt krijgen nadat je minstens zes maanden uit dienst bent geweest.
Waar moet je op letten als je een nieuwe contract tekent? Het moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst zijn. Je tekent er één voor jezelf en één voor de werkgever. Je krijgt uiteraard zelf een exemplaar mee. Het is dan zowel voor jou als je nieuwe werkgever duidelijk welke afspraken er zijn gemaakt.
Je verricht arbeid onder gezag van de werkgever. Daarom is het belangrijk dat zowel jouw naam als die van je werkgever vermeld is. Je kunt zo zien dat er een gezagsverhouding is.
Als je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afspreekt, is het belangrijk dat je weet hoe lang deze duurt. Je arbeidsovereenkomst loopt af op de afgesproken einddatum. Wanneer in de arbeidsovereenkomst geen eindtijd of een termijn is afgesproken, dan geldt de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Meestal krijg je eerst een contract voor bepaalde tijd. Als de werkgever tevreden over je is, kan deze je contract verlengen. Je werkgever kan dan weer een contract voor bepaalde tijd geven.
Een proeftijd is alleen geldig als deze schriftelijk is overeengekomen. Staat het niet in je contract, dan is er ook geen proeftijd van toepassing.
Een proeftijd mag maximaal één maand duren bij een tijdelijk contract langer dan zes maanden. Een proeftijd mag maximaal één maand duren bij een tijdelijk contract langer dan zes maanden en korter dan twee jaar. Een proeftijd mag maximaal twee maanden duren bij een vast dienstverband of bij een tijdelijk contract van twee jaar of langer. Staat er een langere proeftijd in je contract, dan is deze niet geldig. Er mag geen proeftijd overeengekomen worden bij een tijdelijk contract van zes maanden of korter.
Laat goed vastleggen hoeveel je loon/salaris is. Als er een cao van toepassing is, dan wordt de functie ingedeeld in een bepaalde functiegroep. Als er geen cao van toepassing is, dan is je werkgever verplicht tenminste het wettelijk minimumloon te betalen.
Meestal wordt je loon aan het eind van de maand betaald. Je werkgever mag maximaal een maand na afloop van een periode betalen.
Als je een fulltime contract krijgt ga je doorgaans 40 uur per week werken. Ben je parttimer, dan maak je andere afspraken over het aantal te werken uren per week. Het aantal uren per week staat in je arbeidsovereenkomst beschreven.
Het is belangrijk dat je weet welke functie je hebt en welke werkzaamheden je moet uitvoeren. Laat dit opnemen in je arbeidsovereenkomst.
In de wet staat dat je recht hebt op tenminste viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week of, als de overeengekomen arbeidsduur in uren per jaar is uitgedrukt, van ten minste een overeenkomstige tijd aan vakantiedagen. Werk je bijvoorbeeld 5 dagen per week, dan heb je minimaal 20 dagen vakantie per jaar. De meeste cao’s kennen meer vakantiedagen toe. Volgens de cao catering heb je recht op 25 vakantiedagen per jaar, oftewel 5 weken vakantie per jaar. Je hebt ook recht op een vakantietoeslag over je bruto jaarloon.
Als in je contract staat dat een cao van toepassing is moet je werkgever zich houden aan de bepalingen uit de cao. Gebeurt dit niet, dan kun je actie ondernemen. De cao voor de contractcatering kun je hier downloaden. Als er geen cao van toepassing is, dan moet de werkgever zich tenminste aan de wet houden.
Je spreekt van overuren als je op jaarbasis gemiddeld meer dan 40 uur per week en meer dan 9 uur per dag werkt. Als je parttime werkt en meer uren werkt dan in je contract staat, dan zijn dit meer uren. Deze moet je werkgever uitbetalen naar je uurloon.
Je werkgever is verplicht alle nieuwe werknemers in te schrijven bij de Belastingdienst en bij het UWV (Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen). Je krijgt dus een formulier loonbelasting die je moet invullen en afgeven bij je werkgever. Zo kan je werkgever de juiste informatie aan de instanties doorgeven.
Wil jij weten hoe een arbeidsovereenkomst eruit ziet? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden:
Voorbeeld arbeidsovereenkomst catering
Voorbeeld arbeidsovereenkomst regiomedewerker
Voorbeeld arbeidsovereenkomst leerling
Ben jij benieuwd naar je functieomschrijving? Of weet je niet in welke functie je precies bent ingedeeld? In het Handboek Referentiefuncties Contract Cateringbranche vind je alle functieomschrijvingen, zoals deze binnen de contractcatering voorkomen, met bijbehorende functieschalen. In de loontabel in de cao catering kun je daarmee je salaris terugvinden.
Contracten in de catering wisselen regelmatig. In zo’n geval verhuis je van de ene cateraar naar de andere. Hoe gaat dat in z’n werk? En waar moet je op letten? Het uitgangspunt is simpel. Iedereen die op de locatie werkt, gaat mee naar de nieuwe cateraar. Alle arbeidsvoorwaarden moeten in principe gelijk blijven na een contractswisseling. Dit geldt voor het salaris, het aantal dienstjaren, het aantal contracturen en de pensioenaanspraken. Wordt hiervan afgeweken op initiatief van de werkgever, dan zijn hieraan strikte voorwaarden gebonden.
Vakantiedagen, niet-ingeroosterde atv dagen en vakantietoeslagen gaan mee naar je nieuwe werkgever. Als je hebt afgesproken dat je ze meeneemt, controleer dan op je nieuwe loonstrook of ze zijn bijgeschreven. Mocht dat niet zo zijn dan kun je contact opnemen met je leidinggevende.
Als uitzendkracht werk je vaak op basis van een uitzendcontract of met een arbeidsovereenkomst bij je werkgever. Meestal zijn er in deze gevallen geen afspraken gemaakt over het aantal uren dat gewerkt moet worden en wordt er gewerkt met een nulurencontract.
Uitzendkrachten vallen onder één van de uitzend cao’s. In de cao catering lees je meer over uitzendwerk in de catering. Werknemers met een oproepcontract zijn in principe in dienst bij de werkgever.
Werk jij op afroep voor een werkgever? Vaak gebeurt dit op basis van een oproepcontract. Je wordt door de werkgever opgeroepen wanneer er bijvoorbeeld seizoenspieken zijn of als er personeel ziek is. Je kunt worden opgeroepen om soms maar een paar uur per week te werken. Je krijgt dus ook geen vast loon. Alleen de gewerkte uren worden uitbetaald.
Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belasting, sociale premies en verzekeringen. Je hebt geen wettelijk recht op zaken als doorbetaalde vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte of het minimumloon. Een werkgever sluit met een freelancer een overeenkomst tot het uitvoeren van werk.
Als zzp’er verricht je werkzaamheden die voorheen in dienstbetrekking werden gedaan. Je bent zelfstandig in die zin dat er geen arbeidsovereenkomst aanwezig is. Op de website van ZZP Hospitality vind je meer informatie.
Voordelen van een lidmaatschap
Werkt jouw vriend(in), broer, zus, of partner ook in de catering? Meld hem, haar, óf een collega aan als nieuw lid en ontvang zelf €25
AanmeldenBezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2023 Alle rechten voorbehouden FNV Catering.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Catering