Vakantiegeld, reiskostenvergoeding en nachttoeslag. Toeslagen die je wellicht bekend in de oren klinken. In de cateringsector zijn er verschillende soorten toeslagen. Lees hier meer over de toeslagen in de catering en waar jij recht op hebt.

Reiskosten

Iedereen moet naar zijn werk toe, met de auto of bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Heb je dan eigenlijk recht op reiskostenvergoeding? En hoe gaat dat in zijn werk? Voor de contractcatering geldt er per 1 januari 2015 een standaard reiskostenregeling met een kilometervergoeding van € 0,11 per kilometer, voor maximaal 30 kilometer enkele reis per dag. Over de eerste 10 kilometer wordt geen reiskostenvergoeding gegeven. Voor werknemers die op 1 januari 2014 al een reiskostenregeling hadden, wordt het verschil tussen de bestaande reiskostenvergoeding en de reiskostenregeling per 1 januari 2015 uitgedrukt in een persoonlijke toeslag reiskosten. Deze persoonlijke toeslag ontvangt een werknemer alleen over de gereisde dagen.

Afbouw toeslag

Voor alle medewerkers die werkzaam zijn in de bedrijfscatering is de matrix toeslagen onregelmatige uren van toepassing. Voor de uren van 18.00 uur tot 22.00 uur van maandag t/m vrijdag bedraagt de toeslag met ingang van 1 juli 2006 10%.

Indien een medewerker niet meer op onregelmatige uren werkzaam is, behoudt de werknemer gedurende 1 maand het recht op toeslagen voor onregelmatige uren.

De volgende afbouwregeling geldt voor de medewerker die in ploegendienst werkzaam is geweest of die werkzaam of die in een andere ploegendienst komt waarbij nadelige financiële consequenties optreden. De medewerker dient wel tenminste onafgebroken een jaar in een ploegendienstregeling werken. Gedurende zes salarisperioden ontvangt de werknemer de toeslag conform de ploegendienstregeling. Na deze periode wordt het verschil tussen de verdiensten tijdens de ploegendienst en de verdiensten in de nieuwe situatie afgebouwd worden met:

Als de ploegendienstregeling eindigt omdat de medewrker 55 jaar of ouder is, geldt dat de afbouwtermijnen worden verdubbeld.  

Let op: deze regeling geldt alleen voor medewerkers in de bedrijfscatering, dus niet voor medewerkers uit de inflightcatering, onderwijscatering en institutionele catering.

Vakantiegeld

Iedereen die werkt heeft recht op vakantiegeld. Jij dus ook! Dit wordt één keer per jaar uitbetaald, uiterlijk in de maand juni. In de catering loopt het vakantiejaar van 1 juni tot en met 31 mei. Over deze periode wordt je vakantietoeslag en het aantal vakantiedagen berekend. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het loon dat je in het vakantiejaar (1 juni t/m 31 mei het jaar daarop) bij je werkgever hebt verdiend.

Feestdagen

Erkende feestdagen zijn geen extra betaalde vrije dagen (zoals bijvoorbeeld een vakantiedag) tenzij de locatie waar je moet werken dicht is. In de cao catering is geregeld dat als je wel moet werken op een feestdag je een extra vergoeding daarvoor ontvangt. Deze vergoeding zal zoveel mogelijk in vervangende vrije tijd worden toegekend en deze vrije tijd dient in ieder geval twee weken voor de maand waarin de feestdag valt of tot zes weken na die maand worden opgenomen.

Erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerst en tweede paasdag, Koningsdag, 5 mei om de 5 jaar (eerstvolgende in 2020), Hemelvaartsdag, eerst en tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag.

Kledingtoeslag

In veel cateringbedrijven wordt bedrijfskleding gedragen: een rok of broek met bijpassende blouse en hesje of jasje; alles in de bedrijfskleuren, voorzien van het bedrijfslogo. Je werkgever moet de kosten voor aanschaf, reparatie en chemisch reinigen betalen. Daarnaast is er ook beroepskleding. Dit kan een kelnersjas of kokskleding zijn. Als je werkgever van je verlangt dat je zelf voor deze beroepskleding zorgt, dan moet hij een kledingtoeslag van € 16,12 per maand betalen.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.