Met positieve blik naar 2023

23-12-2022

Als 2e bestuurder voor FNV Catering, mag ik deze Kerstblog schrijven. Collega Harry de Wit is helaas een paar maanden geleden uitgevallen. Het einde van het jaar is in zicht en een nieuw jaar staat voor de deur. Zijn in de horeca en recreatie de verwachtingen voor het nieuwe jaar niet te hoog gespannen, voor onze mooie catering-hospitality sector is de verwachting dat het werk en de omzetten verder zullen stijgen. Met name in de bedrijfsrestaurants omdat mensen na corona weer vaker op kantoor werken.

In 2022 is er veel gebeurd. Niet alleen binnen onze sector, maar ook in de wereld om ons heen. Zo kregen we te maken met ontwikkelingen waar we zelf niet veel aan konden doen. Eerst het staartje van corona, toen begon de oorlog in Oekraïne waarna we de energiecrisis om onze oren kregen met hoge energieprijzen en daardoor een fors koopkrachtverlies. 

Ook al krijgen jullie - catering-hospitalitymedewerkers - er vanaf 1 januari 2023 2% bij, deze loonsverhoging én de compensatieregelingen vanuit de overheid zijn onvoldoende om de koopkrachtdaling te compenseren.  Als bestuurders van FNV Catering zijn wij met de werkgeversorganisaties in gesprek om hen te bewegen om - vanwege de koopkrachtdaling – als sector een gebaar te maken richting de medewerkers. Deze gesprekken lopen nog. Er zijn inmiddels individuele werkgevers in onze sector die dat gebaar zelf al maken richting hun personeel. Iets wat wij enorm waarderen!

Als het gaat om onze sector was april van dit jaar een belangrijke maand. We sloten een nieuwe cao af voor twee jaar. En niet zomaar een cao, maar een nieuwe catering-hospitality cao. In deze nieuwe en sectorbrede cao blijven de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden voor de huidige medewerkers behouden en wordt de sector aantrekkelijker gemaakt voor nieuwe en jonge medewerkers. Bedoeld om de sector toekomstbestendig te maken en de werkzekerheid voor medewerkers in de catering, hospitality en inflight te vergroten. Concreet betekent dit dat collega’s binnen één bedrijf die steeds onder verschillende cao’s werkten, voortaan allemaal onder deze nieuwe cao vallen. Een mijlpaal waar we al jarenlang naar toe hebben gewerkt.

In het verlengde van deze cao organiseerden we het congres ‘Van catering naar hospitality’. Hier werd gesproken over een toekomstvisie op de sector; hoe de sector zich verder moet ontwikkelen op het gebied van arbeidsvoorwaarden waarbij opleiden en ontwikkelen centraal moeten staan. Dit congres krijgt in 2023 een vervolg.

Rest mij tot slot niets anders dan jullie hele fijne feestdagen te wensen met jullie dierbaren. En een goed en gezond 2023.

En voor wie deze dagen aan het werk is: heel veel succes en werkplezier toegewenst!

Johan Bijlsma
2e Bestuurder FNV Catering

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.