Roostervrije dagen: kopen of verkopen?

22-10-2017

Elke cateringmedewerker heeft recht op 13 roostervrije dagen per jaar met behoud van loon. Op deze manier komt een werkweek van 40 uur neer op een gemiddelde werkweek van 38 uur. Elk jaar kun je, op vrijwillige basis aangeven of je deze roostervrije dagen op jaarbasis om wilt zetten in loon.

Waarde van roostervrije dagen


Je hebt bovendien de keuze dit loon al dan niet ineens te laten uitkeren. Daarnaast is het ook mogelijk om jouw roostervrije dagen op jaarbasis te kopen. De waarde bij koop en verkoop van roostervrije dagen is per dag 0,45% van het bruto jaarloon. Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen roostervrije dagen kopen tegen 0,30% van het bruto jaarloon. Als een werknemer van 55 jaar en ouder hiervan gebruik maakt is het niet mogelijk om zo'n dag weer te verkopen.

Werknemers in de onderwijscatering op locaties met een vaste bedrijfssluiting hebben geen recht op koop of verkoop van roostervrije dagen. Heb je een keuze gemaakt dan blijft deze geldig wanneer er een contractwisseling plaatsvindt.

De keuze voor het kopen of verkopen van roostervrije dagen moet in de maand november bij de werkgever kenbaar gemaakt worden. Wat is jouw ervaring hiermee? Laat je reactie hieronder achter!

 

1 Reactie(s)

Tot 2015 heb ik bij Sodexo gewerkt. sodexo gaf geen maximum voor het aantal te kopen dagen. met name voor de 55+ medewerkers was dit prettig. bij mij op locatie werd hier goed gebruik van gemaakt om de rusturen per week te verhogen.

Albron geeft een maximum aan het te kopen dagen. voor mezelf vind ik dit jammer. ik kan deze dagen goed gebruiken om tijd in te ruimen voor mijn HBO studie. Voor de oudere medewerker mag het ook wel iets meer zijn.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.