Lagere pensioenopbouw vanaf 2023

15-12-2022

Werknemers in de horeca en contractcatering bouwen vanaf 1 januari 2023 minder pensioen op. De opbouw wordt 1,47% per jaar, waar dit de afgelopen jaren 1,51% bedroeg. Voor al opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen wijzigt er niets.

Waarom verandert het?

Pensioen is duur geworden doordat we ouder worden. Om deze reden moet voor eenzelfde pensioenuitkering in de toekomst meer premie worden betaald. Of de jaarlijkse opbouw moet worden verlaagd. Op dit moment kunnen wij van werkgevers of werknemers niet vragen om extra premie te betalen. Daarom is gekozen om de jaarlijkse opbouw te verlagen.

Wie bepaalt het? 

Sociale partners (de werkgevers- en werknemersorganisaties) maken afspraken over arbeidsvoorwaarden en ook over pensioen. In die afspraken was al opgenomen wat er zou moeten gebeuren als pensioen te duur zou worden voor de afgesproken premie en afgesproken opbouw. De premie blijft ongewijzigd (16,8%) en de opbouw wordt verlaagd van 1,51% naar 1,47% per jaar. 

Wat betekent het? 

Wat je al hebt opgebouwd aan pensioen blijft onveranderd door de verlaging van het opbouwpercentage. Het opgebouwde pensioen en de pensioenuitkeringen worden wel verhoogd vanaf 1 januari 2023 door een indexatie met 5,6%. Werk je nu in de horeca of contractcatering? Dan bouw je vanaf 1 januari 2023 wel minder pensioen op voor de pensioenpremie die je werkgever en jij betalen. Hoe ouder je bent, hoe kleiner dat verschil in totaal zal zijn. Dit komt omdat het aantal jaren dat je minder pensioen opbouwt dan kleiner is dan voor een jonger iemand.

Bouw je pensioen bij PH&C? Dan vind je op www.phenc.nl/service-en-contact bij ‘Actualiteit’ antwoorden op veelgestelde vragen.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.