Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Je baan opzeggen

28-05-2019

Als je over wilt stappen naar een nieuwe baan dan is het belangrijk dat je jouw huidige arbeidsovereenkomst op een juiste manier opzegt. Om zonder problemen je arbeidsovereenkomst te eindigen moet je op een aantal punten goed letten. Allereerst is het belangrijk om na te gaan watvoor arbeidsovereenkomst je hebt; bepaalde- of onbepaalde tijd.

Arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd is voor een vaste duur overeengekomen en heeft daardoor een einddatum. De arbeidsovereenkomst loopt van rechtswege af en kan niet altijd eerder beëindigd worden. Heb je een proeftijd afgesproken? Binnen de proeftijd kun je uiteraard wel opzeggen. Eerder dan de einddatum opzeggen is alleen mogelijk als dit in je arbeidsovereenkomst is opgenomen. Dit heet een tussentijds opzegbeding. In je arbeidsovereenkomst moet staan dat je tussentijds – eerder dan de einddatum - mag opzeggen. Staat er niets in je arbeidsovereenkomst, dan kun je wel samen met je werkgever afspreken dat jij eerder weg kan dan de einddatum. Leg dit dan wel schriftelijk vast!

Arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd heeft geen einddatum. Hierbij is het mogelijk om op te zeggen, alleen moet je wel rekening houden met een opzegtermijn. Voor jou als werknemer is de opzegtermijn volgens de wet een volledige kalendermaand. Het is gebruikelijk om tegen het einde van de kalendermaand op te zeggen. De opvolgende maand gaat de opzegtermijn dan lopen. In de arbeidsovereenkomst kunnen andere bepalingen over ontslag nemen staan.


Waar moet je verder op letten?
Wanneer je zelf ontslag neemt, dan heb je geen recht op een uitkering van het UWV – werkloosheidsuitkering of ziektewetuitkering -. Je hebt er zelf voor gekozen dat je geen werk en inkomen meer hebt. Maak je de overstap naar een nieuwe baan? Zorg dat je nieuwe baan rond is voordat je je huidige arbeidsovereenkomst opzegt. Doe je dit niet dan loop je het risico dat de nieuwe baan onverhoopt niet doorgaat en je dus geen werk en inkomen meer hebt.
Als je ziek bent kun je ook ontslag nemen. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met jouw medische klachten. Zorg ervoor dat je jouw ontslagname altijd schriftelijk bevestigd.

0 Reactie(s)

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.