In 2021 focus op toekomstvisie cateringsector

22-12-2020

2020 is voor de cateringsector een jaar om snel te vergeten. Kregen we al steeds vaker te maken met concurrentie vanuit de horeca en supermarkten die ook in cateringbehoeften voorzien, daar kwam dit jaar corona nog eens bovenop. De gasten in onze bedrijfsrestaurants bleven weg doordat zij verplicht thuis moeten werken.

In 2020 zijn daarom veel grootschalige reorganisaties ingezet. Met forse gevolgen voor het personeel. Met diverse werkgevers hebben we gelukkig via sociale plannen afspraken kunnen maken die voor medewerkers die ontslagen werden  uiteindelijk ‘beter’ uitpakten dan de wettelijke transitievergoeding.

Ik heb eruit gehaald wat er in zat, al is dat een schrale troost voor de collega’s die gedwongen moesten vertrekken. Het voelde voor mij enorm dubbel om dit soort onderhandelingen te moeten voeren. Want we willen jullie, onze gepassioneerde en ervaren medewerkers, helemaal niet kwijt! En zeker niet in deze onzekere tijd. Gelukkig kreeg ik toch ook signalen van medewerkers dat zij een andere baan hebben gevonden.

In 2021 staan we voor nieuwe uitdagingen. De grootste is: Hoe maken we onze mooie sector toekomstbestendig? Hoe bieden we het hoofd aan de toenemende concurrentie?

We gaan daarom aan de slag met een toekomstvisie op de sector en op arbeidsvoorwaarden die daar bij passen.

En daar hebben we jullie hulp bij nodig. Jullie zijn de deskundigen, kennen de kansen en bedreigingen als geen ander. Binnenkort ontvangen jullie daarom een enquête waarin we om jullie mening vragen.

De enquêteresultaten zullen we dit voorjaar ook gebruiken in de gesprekken over een nieuwe cao voor de catering. Deze huidige cao loopt immers tot 1 april 2021. De cao onderhandelingen zal ik samen met mijn collega-bestuurder Harry de Wit doen, die vanaf 2021 weer zijn werkzaamheden voor de catering oppakt.

Rest mij tot slot niets anders dan jullie hele fijne feestdagen te wensen met jullie dierbaren. En een goed en gezond 2021. Geniet van wat kan in deze bijzondere tijden.

En voor wie deze dagen aan het werk is: heel veel succes en werkplezier toegewenst!

Tot volgend jaar!

Johan Bijlsma
Sectorbestuurder FNV Catering

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.