Vakbonden: Minister en Nederlandse Bank blokkeren nieuw pensioenstelsel

31-10-2018

De weg naar een nieuw pensioenstelsel wordt op dit moment geblokkeerd door De Nederlandse Bank en minister Koolmees. Zij houden halsstarrig vast aan strakke rekenregels. Vooral jongeren worden hiervan de dupe, zo schrijven FNV, CNV en VCP in een opiniestuk op de website Joop van BNN/Vara. In NRC Next verscheen een interview met vicevoorzitter Tuur Elzinga van de FNV met dezelfde strekking.

Vorige maand schreef Koolmees nog aan de Tweede Kamer – op advies van De Nederlandse Bank – dat hij niet wil tornen aan de rekenregels, óók niet als er een nieuw pensioen komt.

Tuur Elzinga, pensioenonderhandelaar namens de FNV: ‘Een andere rekenrente is noodzakelijk in het voorgestelde nieuwe pensioencontract. Geen land in Europa hanteert zulke starre rekenregels voor pensioenfondsen als Nederland. De rekenrente die DNB momenteel hanteert, is veel te laag. Extra zuur is dat vooral jongeren hiervan de dupe worden: voor jongeren wordt de pensioenopbouw heel duur (of de opbouw heel laag) omdat met een veel te lage rente gerekend wordt.’

In NRC Next van 29 oktober legt Tuur Elzinga uit waarom met name voor jongeren een andere rekenrente zo belangrijk is om een goed pensioen op te bouwen.

Wat de drie vakcentrales betreft kan het nieuwe contract onmogelijk goed functioneren zonder betere rekenregels, schrijven zij op joop.nl. Door de publieke discussie zien de drie vakcentrales zich nu genoodzaakt om met dit standpunt eveneens naar buiten te treden.

Lees hier het artikel dat op 29 oktober op Joop.nl is geplaatst.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.