FNV Horeca: Hoop kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

13-04-2021

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overige gevolgen die de maatregelen met zich meebrengen. Schep geen valse verwachtingen en wees duidelijk in je communicatie als kabinet. Weet je het niet zeker, zeg het dan ook niet. Horecamedewerkers worden iedere keer blij gemaakt met een dooie mus. Die onzekerheid speelt ze parten, waar zijn ze de volgende keer aan toe?”

Sprankje hoop weer weggevaagd

Het openen van de terrassen op korte termijn leek het eerste sprankje hoop in deze bange en lange tijd. Maar met alleen het openen van de terrassen is het probleem in de horeca niet van de baan. Vlek: “We prijzen de creativiteit van horecamedewerkers en werkgevers in deze moeilijke tijd, maar het houdt een keer op. De reisbewegingen zijn nu ook al aanwezig, met Koningsdag in het vooruitzicht helemaal. De sector staat te trappelen om open te gaan, laat de horeca de oplossing zijn van het probleem. Zij kunnen de mensenstroom juist reguleren.”

Noodgedwongen de horeca uit

Zoals al eerder bleek uit de cijfers van het CBS zijn sinds de start van de coronacrisis 90.000 horecamedewerkers de sector uitgestroomd. Noodgedwongen; talloze werkgevers lukt het niet meer om medewerkers in dienst houden, maar ook vele medewerkers verlaten zelf de sector. Dit terwijl deze vakkrachten meer dan ooit nodig zijn om de sector weer mee op te bouwen. Vlek: “Er is een duidelijke routekaart nodig naar de heropening toe, zodat ook horecamedewerkers keuzes kunnen maken voor hun toekomst én voor de sector.”

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.