Waar heb je recht op als je ziek bent?

17-10-2012

Minder werkdruk en meer werkplezier beperken het ziekteverzuim. Toch kan het voorkomen dat je ziek of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt. Dit hoeft nog niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan werken, misschien kan je wel aangepast werk verrichten. Om de arbeidsomstandigheden in de sector te verbeteren is de Stichting Kwaliteit van de Arbeid in het leven geroepen.

Als je ziek wordt, moet je dit uiteraard op tijd doorgeven aan je werkgever. Ook moet je aan je werkgever doorgeven hoe lang je denkt dat je niet kunt werken, zodat hij hier rekening mee kan houden. Maar waar heb jij recht op als je ziek bent?

Loondoorbetaling


Als je ziekt wordt heb je de eerste twee jaar wel gewoon recht op loondoorbetaling:

- De eerste 13 weken heb je recht op loondoorbetaling van je loon tot 95%;

- De volgende 39 weken heb je recht op loondoorbetaling van je loon tot 90%;

- De daaropvolgende 52 weken heb je bij voortdurende arbeidsongeschiktheid recht tot 80% loondoorbetaling.

Voorwaarde is wel dat je als werknemer volledig mee moet werken aan re-integratie. Doe je dit niet, dan kan het percentage op loondoorbetaling worden teruggebracht naar 78,75%.

Geen vast aantal uren


Werk je niet elke week hetzelfde aantal uren, dan kijkt je werkgever eerst naar wat je verdiend zou hebben als je niet ziek was geworden. Is het aantal uren dat je ingeroosterd stond nog niet bekend, dan kan je werkgever het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 3 maanden of 12 maanden kijken om je loon tijdens ziekte vast te stellen.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.