Artikel 10&11; hoe zit het ook alweer?

27-08-2013

Artikel 10 en 11 uit de cao contractcatering veroorzaken vaak onduidelijkheden en onrust. Het gaat namelijk om contractwisseling en contractwijziging en veranderingen… daar zit niet iedereen op te wachten.

Het gebeurt nog wel eens dat een opdrachtgever van cateraar wisselt. Wat zijn dan de plichten van de oude en de nieuwe cateraar? En wat betekent dat voor jou, als werknemer? De regel is dat de nieuwe cateraar de betrokken werknemers van de oude cateraar een contract aanbiedt. De arbeidsvoorwaarden uit je oude en je nieuwe contract zijn in principe hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan je salaris, het aantal uren dat je werkt en pensioenafspraken.

Beëindiging en wijziging
In twee gevallen mag je nieuwe werkgever je contract beëindigen of wijzigen. Ten eerste mag je werkgever dit doen als er geen werkzaamheden meer voor je zijn na de contractwisseling. Daarnaast kan dit gebeuren als gevolg van de overeenkomst tussen opdrachtgever en nieuwe werkgever. Voor het beëindigen van een contract moeten de officiële wegen worden bewandeld, via het UWV WERKbedrijf of de kantonrechter, tenzij het contract op een andere, rechtsgeldende wijze kan worden beëindigd. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijk contract dat van rechtswege afloopt.

Juridische houdbaarheid
Werknemers hebben hier geen invloed op, terwijl een bedrijfsovername grote gevolgen voor hen kan hebben. Een overname brengt veel onzekerheid en onrust met zich mee. Duidelijkheid vooraf zorgt ervoor dat werknemers tevreden en gemotiveerd blijven. Hoewel werkgevers aangeven dat een flexibele afbouwregeling nodig is in economisch zware tijden, blijven werknemers de belangrijkste troef binnen een bedrijf; zonder werknemers, geen bedrijf. Tijdens de cao-onderhandelingen in 2013 is afgesproken dat artikel 11 wordt afgeschaft als dit artikel juridisch niet meer houdbaar is.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.