Cao-onderhandelingen verlopen moeizaam

15-04-2016

Werkgevers (Veneca) en vakbonden (CNV Vakmensen, De Unie en FNV Catering) hebben dinsdag 12 april jl. voor de tweede keer aan de onderhandelingstafel gezeten om over een nieuwe cao catering te praten. Tijdens de onderhandelingen is weinig vooruitgang geboekt. Op belangrijke punten verschillen de werkgevers en vakbonden nog van mening.

Lonen

Reiskostenregeling

Toekomstig ouderenbeleid

  • FNV Catering heeft een voorstel ingediend om te onderzoeken of er een regeling afgesproken kan worden voor werknemers vanaf 60 jaar die minder gaan werken, waarbij de pensioenopbouw volledig gecontinueerd blijft.
  • Werkgevers willen in de toekomst afspraken maken over het ouderenbeleid. Zij willen de looptijd van de nieuwe cao gebruiken om afspraken te maken over het toekomstig ouderenbeleid. Onderwerpen die ze hierin willen meenemen zijn: ADV voor ouderen, dooropbouwpensioen en duurzame inzetbaarheid. Werkgevers stellen als voorwaarde hiervoor dat de ADV-regeling voor ouderen per 1 juli 2016 wordt bevroren.
Vakbonden vinden het toekomstig ouderenbeleid ook een belangrijk onderwerp. Echter zijn de voorwaarden die werkgevers stellen omtrent bevriezing van de ADV-regeling voor ouderen, voor vakbonden onacceptabel. Zij gaan dit verder bespreken met hun achterban.
 

Looptijd

  • Werkgevers en vakbonden zitten op dezelfde lijn betreffende de looptijd van 1 jaar (van 1 juli 2016 tot 1 juli 2017).

3e jaar WW

  • Er komt een protocol afspraak waarbij de ontwikkelingen op dit onderwerp worden gevolgd.

Arbeidsongeschiktheid

  • Werkgevers willen de extra bescherming die de cao aan arbeidsongeschikte werknemers biedt, schrappen. FNV Catering wil deze extra bescherming in de cao handhaven en wijst dit voorstel af.

Maandag 25 april wordt tijdens de cao-commissie FNV Catering de vervolgstrategie besproken. De volgende cao-onderhandeling staat gepland op vrijdag 29 april.

 
 
 

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.