Doe mee met de ludieke acties!

03-05-2019

De huidige cao is afgelopen per 1 april 2019. Na vier onderhandelingsrondes is het overleg vastgelopen! Het is daarom tijd voor ludieke acties en daar hebben wij jouw hulp en die van je collega’s bij nodig.

Waarom is het overleg vastgelopen?

Werkgevers blijven bij een loonruimte van 1,25% voor een cao van 1 jaar. Wat betekent dit concreet voor een cateringmedewerker B die valt in loonschaal 2 en fulltime werkt?

Met deze loonruimte ontvangt deze cateringmedewerker een loonsverhoging van € 24,- bruto per maand. FNV Catering vraagt minimaal 5% loonsverhoging die minimaal € 100,- bruto per maand moet zijn.

Reiskostenregeling
Naast de loonsverhoging heeft FNV Catering een voorstel gedaan om de reiskostenregeling verder te verbeteren. Werkgevers geven aan dat de kosten hiervan uit de loonruimte van 1,25% moeten worden afgehaald. Dit betekent dat als de reiskostenregeling van € 0,15 naar € 0,19 netto per km wordt verhoogd een cateringmedewerker nog maar een loonsverhoging van € 11,- bruto per maand ontvangt, dit is een verhoging van 0,65%.

Dit is voor vakbonden een onaanvaardbaar bod. Dit terwijl de kosten voor levensonderhoud dit jaar maar liefst zijn gestegen met 2,8%.


Bekijk de complete stand van zaken
 
 

Wat gebeurt er om ons heen?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de uurlonen in de eerste drie loonschalen (hier vallen de meeste cateringmedewerkers in) met een aantal sectoren om ons heen. In onderstaande tabel zie je hoeveel er gemiddeld meer of minder in andere sectoren per uur betaald wordt ten opzichte van de catering. Opvallend is dat het uurloon in de catering cao vele malen lager ligt dan in andere sectoren.

Sector Gemiddeld uurloon t.o.v. catering
  Hoveniers cao   +10,67%
  Supermarkten cao   +5,87%
  Schoonmaak cao   +4,70%
  Particuliere beveiliging cao   +8,3%
  VVT-Thuiszorg cao   -2,80%

 

Wat moet er nu gebeuren?

Na diverse informatiebijeenkomsten in april is er besloten om te starten met gastvriendelijke acties. Deze vinden plaats van 13 t/m 27 mei. Jij verdient fatsoenlijk brood op de plank en geen kruimels. Doe mee met de gastvriendelijke acties. Alleen samen kunnen we goede afspraken voor jou maken!

Wat gaan we doen tijdens de gastvriendelijke acties?
Samen met leden en niet-leden gaan we bij belangrijke cateringlocaties op een ludieke, maar gastvriendelijke manier onze boodschap aan werkgevers, opdrachtgevers, jullie gasten en collega’s overbrengen.

Doe mee!
Cateringmedewerkers verdienen een fatsoenlijke cao komen met goede afspraken over loon, betere reiskosten en regelingen om het werk op een goede manier vol te kunnen houden in de toekomst! Het wordt tijd om werkgevers te laten merken dat hun loonbod veel te mager is en zij met een veel beter bod moeten komen. De kosten om rond te komen stijgen flink en hier moet een fatsoenlijke loonsverhoging en verbetering van de cao afspraken tegenover staan.

Je kunt je ook telefonisch aanmelden via telefoonnummer 036 – 535 85 80. Na aanmelding ontvang je meer informatie over de actie dag(en) waar je je voor hebt aangemeld. 
 
 

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.