Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Wij accepteren geen achteruitgang!

24-09-2019

Vakbonden en werkgevers (Veneca) zijn al sinds februari aan het onderhandelen over een nieuwe cao catering. CNV Vakmensen en De Unie hebben een akkoord met Veneca bereikt, dat erop neerkomt dat cateringmedewerkers er in koopkracht op achteruitgaan! Niet alleen qua loon, maar er is ook geen enkele afspraak over verbetering van de reiskostenregeling. Op jaarbasis is dat voor een gemiddelde medewerker ruim 600 euro verschil! Onacceptabel.

We strijden door!
FNV Catering en cateringmedewerkers strijden de afgelopen maanden voor een beter loon, hogere reiskostenvergoeding en regelingen om het werk op een goede manier vol te kunnen houden in de toekomst. Door middel van succesvolle ludieke acties, stiptheidsacties, werkonderbrekingen en drie stakingsdagen hebben zij laten zien dat ze het niet eens zijn met de huidige cao-afspraken. De cao-commissie van FNV Catering heeft besloten om de acties voort te zetten!

Doe mee met de nieuwe landelijke stakingen!
Waarom is er geen onderhandelingsresultaat met FNV Catering?
Wij zijn gestopt met verder onderhandelen, omdat Veneca niet bereid was om aan onze minimale eisen tegemoet te komen. De deal die CNV Vakmensen en De Unie met werkgevers hebben bereikt voldoet niet aan onze voorstellen. Wij willen een fatsoenlijke cao met een goede beloning die meer is dan de inflatie en een reiskostenregeling die de stijgende kosten van het openbaar vervoer en benzine beter vergoedt. Op 7 mei jl. hebben wij een ultimatum met onze eisen voor een fatsoenlijke cao aan Veneca gesteld, tot op heden is niet aan onze eisen voldaan en daarom gaan wij de acties in de catering opvoeren.

De resultaten zijn te mager en wij kunnen hiermee niet akkoord gaan. Het verschil van wat wij eisen en waar CNV Vakmensen en De Unie wel mee akkoord gaan is als volgt:

1. Loon


Al jaren lopen de salarissen in de catering achter op de inflatie. Het wordt tijd dat de economische voorspoed in Nederland vertaald wordt in een echte koopkrachtverbetering voor cateringmedewerkers. In vergelijkbare sectoren zijn de salarissen stukken beter dan in de catering, zie onderstaande tabel hoeveel er gemiddeld meer of minder in andere sectoren per uur betaald wordt ten opzichte van de catering.

Sector Gemiddeld uurloon ten opzichte van catering
Hoveniers cao 10,67%
Supermarkten cao 5,87%
Schoonmaak cao 4,70%
Particuliere beveiliging cao 8,3%
VVT-Thuiszorg cao -2,80%

 

Hoeveel verschil zit er tussen de eis van FNV Catering en die van de deal van de andere bonden?


2. Reiskosten
CNV Vakmensen en De Unie hebben geen enkele afspraak gemaakt voor een verbetering van de reiskostenregeling voor woon-werkverkeer. Je moet dus geld meenemen om te kunnen reizen naar je werk. FNV Catering wil de kilometervergoeding flink omhoog, dat alle kilometers betaald worden en de kosten voor medewerkers die gebruik maken van openbaar vervoer één op één vergoed worden.

Afstand tot je werk enkele reis en vergoedingen op basis van 5 dagen per week werken:

Huidige regeling       FNV Catering voorstel
10 km: € 0,- vergoeding per maand  10 km: € 82,30 per maand
20 km: € 64,98 per maand     20 km: € 164,62 per maand  
30 km: € 129,96 per maand 30 km: € 246,92 per maand
40 km: € 129,96 per maand   40 km: € 329,23 per maand  
50 km: € 129,96 per maand   50 km: € 411,54 per maand
60 km: € 129,96 per maand   60 km: € 493,85 per maand


3. Voorstel FNV Catering eindejaarsuitkering inflightcatering
Wij stellen voor om de onregelmatigheidstoeslag mee te tellen bij de berekening van de eindejaarsuitkering in de inflightcatering. Enkele voorbeelden van watvoor effect dit heeft op de vaste beloning van diverse functiegroepen, uitgaande van een fulltime medewerker, aan de top van zijn loonschaal, die een volledige jaarrooster onregelmatig werkt (442,8 ORT-uren):

Functienaam inflightcatering Bedrag in dec. elk jaar extra aan eindejaarsuitkering
Productiemedewerker B loonschaal 2 +€ 477
Chauffeur/belader A loonschaal 3 +€ 493
Planner loonschaal 6 +€ 689
Teamleider B loonschaal 7 +€ 754

Dit zijn brutobedragen die in vergelijking met de deal van de andere bonden ieder jaar terugkomen en geen eenmalige betalingen zijn zoals de € 200,- netto en de 0,4% in januari 2020.


Noodzaak tot actievoeren: doe mee!
Cateringmedewerkers verdienen een goede reiskostenvergoeding, regelingen om het werk vol te houden en een fatsoenlijke loonsverhoging. En wat bieden de werkgevers? Geen tegemoetkoming in reiskosten en een karige loonsverhoging. FNV Catering eist 5% loonsverhoging zodat je er wel in koopkracht op vooruitgaat. Op jaarbasis is dat voor een gemiddelde medewerker ruim 600 euro verschil!

Alleen samen kunnen we goede afspraken voor jou maken! Ben jij het niet eens met de deal van de andere bonden, dan is het noodzaak dat ook jij in actie komt! Doe mee en geef je op.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.