Droge kerstborrel door acties vakbond FNV

24-11-2019

De kerstborrels bij een groot aantal bedrijven in ons land staan op de tocht nu honderden werknemers in de catering gaan staken. Op donderdag 19 december leggen zij de hele dag het werk neer.

„Er is voor deze datum gekozen, omdat veel bedrijven dan hun kerstborrel hebben”, zegt FNV-bestuurder Harry de Wit. „En we zien deze staking ook als een goede voorbereiding voor meerdere acties volgend jaar.”

Het cateringpersoneel eist een betere cao en een hoger loon. Werknemers in de catering legden vorige maand al drie keer het werk neer in onder meer bedrijfskantines, ziekenhuizen, zorginstellingen, universiteiten en de luchtvaartsector. Cateringlocaties in onder meer de Rotterdamse haven, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Heineken in Zoeterwoude waren daardoor gesloten.

De Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) heeft onlangs een akkoord bereikt over een nieuwe eenjarige cao met CNV Vakmensen en De Unie voor de 18.000 werknemers in de sector. Daarin is onder meer afgesproken dat de werknemers een loonsverhoging van 3,1% krijgen. De FNV heeft niet getekend en staat nu buitenspel. De vakbond heeft naar eigen zeggen 3000 leden in de catering.

Draagvlak

Volgens De Wit is het draagvlak voor de afgesloten cao heel erg klein. „Dat is wel te zien aan de opkomst van het aantal stakers vorige maand. Werknemers zijn ontevreden, deze cao is veel te mager. Het CNV en De Unie hebben de cao gewoon gekaapt en dat is zonde. Wij zijn al sinds mei actie aan het voeren en we gaan door totdat de werkgevers weer aan tafel komen.”

De FNV eist een loonsverhoging van 5% en een verhoging van de reiskostenvergoeding. Verder wil de vakbond afspraken maken over eerder stoppen met werken, zodat werknemers gezond hun pensioen kunnen halen. „De gemiddelde leeftijd in de catering ligt op 55 jaar en het zijn voornamelijk vrouwen. Zij geven aan dat het fysiek zwaar werk is en dat ze het niet volhouden tot hun 67ste. Dat is nu al terug te zien in het ziekteverzuim, er is sprake van veel uitval”, aldus De Wit.

Sympathie

De vakbondsman merkt dat er veel sympathie is voor het stakende cateringpersoneel. „Voor deze werknemers is het een hele stap om actie te voeren. In de catering gaat het om gastvrijheid, zij verzorgen iedere dag dezelfde mensen in de kantines. Maar we hebben onlangs in de havens gemerkt dat het personeel daar de acties steunt.”

Veneca laat weten geen behoefte te hebben om te reageren op vragen van deze krant. „We werken met CNV en De Unie constructief samen aan de modernisering van de cao”, aldus een woordvoerder.

Bron: Telegraaf

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.