Mag mijn werkgever minuren schrijven nu ik niet of minder werk?

10-02-2021

In de cao catering is een plus- en minurenregeling opgenomen. Jouw werkgever mag je per week maximaal 20% meer of minder inroosteren. Aan het einde van ieder kwartaal worden plus- en minuren tegen elkaar weggestreept. Mocht je geen of te weinig plusuren hebben, dan mag de werkgever maximaal 1 roostervrije dag (ADV-dag) gebruiken om de minuren te verrekenen.

NB: Als je in de inflightcatering werkt of onderwijscatering met spaarurenregeling dan geldt voorgaande niet.

Met een spaarurenregeling werk je meer dan jouw normale contracturen in de periode dat de scholen geopend zijn. Dit zijn je spaaruren. Deze uren krijg je niet uitbetaald in de periode dat je ze maakt, maar gebruik je ter compensatie voor de weken dat de scholen dicht zijn en je niet kan werken. Je normale vakantiesaldo is daar namelijk niet toereikend voor. Op die manier zorgt de spaarurenregeling voor een zo vast mogelijk inkomenspatroon over het jaar. 

Vanwege corona kan je geen spaaruren opbouwen, dit zou betekenen dat je verlofsaldo de min in gaat. FNV Catering vindt het onredelijk als jij deze uren op een later moment zou moeten inhalen of op een andere wijze moet compenseren. De Coronacrisis en daarmee gepaarde sluiting van de scholen zijn immers geen omstandigheden die aan de werknemer kunnen worden toegerekend. Daarbij komt dat jouw werkgever een beroep kan doen op de NOW die een groot deel van de loonkosten vergoedt. Omdat de spaarurenregeling niet geschreven is voor uitzonderlijke tijden zoals deze en in feite ook niet bruikbaar is ten tijde van de corona crisis zou wat FNV Catering betreft de spaarurenregeling tijdelijk buiten werking gesteld dienen te worden. Dat betekent geen opbouw van negatieve (verlof)saldi en geen verplichting tot het inleveren van eerder opgebouwde spaaruren of evt. tvt-uren ter compensatie. Belangrijk is wel dat je dan beschikbaar blijft om vervangende werkzaamheden te verrichten, ook op moment dat de scholen normaal gesproken gesloten zijn en jij dus vakantie zou hebben. Wil je toch in de schoolvakanties vrij zijn, ga dan in overleg met je werkgever om op zoek te gaan naar een oplossing.

Bekijk hier nog meer meest gestelde vragen en antwoorden rondom de Coronacrisis.

Heb je vragen over jouw situatie, neem dan contact met ons op. FNV Catering is er voor jou, ook in deze onzekere tijden.

 

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.